12-06-2018

Nacht van de Vluchteling Tv-show: wat gaan we doen?

Aanstaande zaterdag 16 juni vindt de negende editie plaats van de Nacht van de Vluchteling. Tijdens deze nacht wordt er, door middel van een sponsorloop van 10, 20 of 40 kilometer, geld ingezameld voor Stichting Vluchteling en aandacht gevraagd voor vluchtelingen wereldwijd. In samenwerking met de KRO-NCRV presenteren Liesbeth Staats en Joris Linssen een live televisieprogramma rondom dit evenement. Aanwezig zijn onder andere Johnny de Mol, Waldemar Torenstra en Minister Sigrid Kaag. Optredende artiesten zijn Van Dik Hout, Carel Kraayenhof, Trijntje Oosterhuis en Wulf.

Wereldwijd zijn er op dit moment 65,6 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. Dit is een recordaantal; nog nooit was dit aantal zo hoog. Stichting Vluchteling biedt deze mensen – niet in Nederland maar ter plekke – levensreddende noodhulp, zoals onderdak, medische zorg, voedsel en schoon drinkwater. We bieden hulp in gebieden als Libanon, Syrië, Afghanistan, Irak, Congo, Somalië en Myanmar. 

Wereldwijd zijn er op dit moment 65,6 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. Dit is een recordaantal; 

KRO-NCRV-presentator Joris Linssen is voor deze uitzending afgereisd naar Oeganda, dat honderdduizenden vluchtelingen opvangt: “Doordat ik met eigen ogen heb gezien hoe de situatie in Oeganda is, hoop ik aan het publiek over te kunnen brengen hoe noodzakelijk deze hulp is. Waar komen deze mensen vandaan? Wat is hun verhaal? Deze reis was indrukwekkend en ik hoop dat ik door alle ervaringen die ik heb opgedaan de ernst van de situatie duidelijk kan laten zien.” 

Waldemar Torenstra: "Ik geloof enorm in de zelfredzaamheid van mensen, maar als daar geen mogelijkheid en kracht meer voor is dan is er noodhulp nodig.”

Johnny de Mol zal op zaterdagavond samen met een schoolklas mee lopen met de 10 kilometer. Ook Waldemar Torenstra, ambassadeur van Stichting Vluchteling, is aanwezig. “Als ik in het journaal vluchtelingen met hun laatste bezittingen zie slepen dan denk ik: we moeten iets doen. Ik geloof enorm in de zelfredzaamheid van mensen, maar als daar geen mogelijkheid en kracht meer voor is dan is er noodhulp nodig.” Samen met Minister Sigrid Kaag (Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) geeft hij klokslag 12 uur het startschot voor de 40-kilometer loop.

De live Tv-show Nacht van de Vluchteling, zaterdag 16 juni, 23.15 uur op NPO 2.

Speciaal voor deze uitzending gaan Van Dik Hout en Carel Kraayenhof een bijzondere samenwerking aan. Samen treden zij op met het toepasselijke ‘Zolang de muziek nog klinkt’: een nieuw, nog uit te brengen nummer van Van Dik Hout. Andere optredende artiesten zijn Trijntje Oosterhuis en Wulf.

En wil je weten wat de inhoud is van het programma? Kijk dan zaterdag 16 juni, 23.15 uur op NPO 2.

Deze live uitzending komt vanuit de Westergasfabriek in Amsterdam. Dit is ook het startpunt van de sponsorlopen in die plaats. De Nacht van de Vluchteling wordt gemaakt in samenwerking tussen Stichting Vluchteling, I Care Producties en de KRO-NCRV. De live Tv-show Nacht van de Vluchteling, zaterdag 16 juni, 23.15 uur op NPO 2.