02-06-2018 | Gezondheid | Venezuela

Gezichten achter de crisis: Venezuela

Man, vrouw, jong, oud, gezin of alleen. Elke Venezolaan heeft te maken met de diepe crisis die het land ondergaat. Meer dan 600.000 mensen zijn gevlucht naar buurland Colombia. Met de hoop dat ze daar toegang krijgen tot medische zorg, eten kunnen kopen en geld kunnen verdienen al was het maar een beetje om het leven meer draagbaar te maken. Fotograaf Iris Ebert van het International Rescue Committee (IRC) sprak met drie Venezolanen. Hier hun verhaal.

Carla heeft haar kinderen in Venezuela achter moeten laten bij familie omdat ze moest vluchten voor seksueel geweld. Haar kinderen hebben honger en hebben geen eten of medicijnen in Venezuela.

Sofia en Luis zijn gevlucht uit Venezuela met hun twee zonen en dochter. Beiden hebben ze gewerkt in de transport en zoeken nu naar baantjes zoals het knippen van haren zodat ze genoeg geld kunnen verdienen om hun kinderen eten te geven. Luis heeft een chronische beenblessure waardoor hij niet veel kan lopen en werken.

Willy is Venezuela vier maanden geleden ontvlucht. Hij is dakloos en leeft op straat in Cúcuta, Colombia. Zijn vrouw en twee kinderen zijn nog in Venezuela en hij probeert elke maand terug te gaan om zijn kinderen te zien. Hij geeft ze dan geld wat hij heeft verdient met het collecteren van recyclebare materialen, zodat zijn gezin eten kan kopen.