05-06-2018 | Venezuela

Colombia: wat doen we om de gevluchte Venezolanen te helpen?

Naar schatting zijn 1,6 miljoen Venezolanen hun land ontvlucht op zoek naar eten, medicijnen en veiligheid. Buurland Colombia vangt inmiddels bijna 1 miljoen Venezolaanse burgers op. De noden zijn enorm. Stichting Vluchteling biedt noodhulp.

De economie van Venezuela is als een kaartenhuis in elkaar gezakt. Een duizelingwekkende inflatie zorgt ervoor dat spaartegoeden en salarissen overnacht niets meer waard zijn. Wat nog wel beschikbaar is, is onbetaalbaar geworden.

Dagelijks komen er ongeveer 4.000 Venezolanen die voor langere tijd opvang zoeken de grens over met Colombia. Talloze middenklasse gezinnen leven op straat. Ouders zoeken of er nog iets eetbaars tussen het afval te vinden is, om hun kinderen niet wéér met een lege maag naar bed te hoeven sturen. Vooral aan onderdak, eten en medische zorg is een schrijnend gebrek.

Daarom is Stichting Vluchteling samen met haar partner het International Rescue Committee (IRC) een project gestart om de Venezolanen in Cucuta, Colombia, hulp te bieden. We werken aan bescherming voor kwetsbare vrouwen en kinderen, medische zorg en economische steun. Lees hier wat we precies doen om de Venezolanen in Colombia te helpen.

Gerelateerde projecten

Medische zorg voor vluchtelingen en lokale bevolking in Colombia en Venezuela

Medische zorg voor vluchtelingen en lokale bevolking in Colombia en Venezuela

Gezondheidszorg voor kwetsbare bevolking en ontheemden in Venezuela

Gezondheidszorg voor kwetsbare bevolking en ontheemden in Venezuela