Al eerder werd bekend dat er in Noordwest-Congo opnieuw sprake is van een ebola-uitbraak, die begon op het platteland in het plaatsje Bikoro. Tot nu toe bevond het virus zich alleen in afgelegen gebieden. Er bestaat geen medicijn tegen ebola, wel een vaccin. Maar de verspreiding van het vaccin is lastig: er is grote haast bij, maar het kost veel tijd en moeite om het vaccin op de afgelegen plekken in de DR Congo te krijgen, dat bovendien op enorm lage temperatuur bewaard moet worden.
De afgelopen dagen zijn er in de stad Mbandaka ook meerdere gevallen van ebola geconstateerd. Het risico op besmetting is hier veel groter en de bestrijding is een stuk lastiger: de stad heeft meer dan een half miljoen inwoners en vormt een belangrijke route naar andere plekken en steden. Er is geen sprake meer van een geisoleerd gebied.
In maart 2014 vond de grootste ebola-uitbraak ooit plaats in West-Afrika. Meer dan 28.000 mensen raakten geinfecteerd met het virus en meer dan 11.000 mensen overleden aan de gevolgen van ebola. Het virus is zeer besmettelijk en vaak dodelijk. Er is nog geen medicijn tegen ebola, wel een vaccin, dat soms ook kan werken als een patiënt pas net geinfecteerd is. Na infectie treden de symptomen tussen de 2 en 21 dagen later op. De eerste symptomen zijn koorts, hoofdpijn, keelpijn en spierpijn, gevolgd door overgeven, diarree en huiduitslag. De patiënt krijgt veel inwendige bloedingen.
Iemand die besmet is met ebola moet in quarantaine en krijgt veel vocht toegediend. De kans op herstel bestaat, maar de kans op overlijden is groter. Het virus wordt verspreid via de vleermuis en is zeer gevaarlijk voor apen en mensen. Het wordt overgedragen via lichaamsvloeistoffen.
Stichting Vluchteling maakt zich grote zorgen over de recente ontwikkelingen in de DR Congo. Wij zijn al sinds 1995 actief voor gevluchte en door conflict getroffen Congolezen in de regio, vooral op het gebied van medische zorg. Zo werken we naast het bieden van levensreddende noodhulp ook aan medische zorg en psychosociale hulp voor slachtoffers van seksueel geweld en vrouwen met gynaecologische problemen. Daarnaast zorgen we voor goede voorlichting. Ook zorgen we in de DR Congo voor onderwijs. Dit doen we samen met onze vaste partner het IRC.
Momenteel onderzoekt Stichting Vluchteling samen met haar partner het IRC de mogelijkheden om zo snel mogelijk haar hulp op te schalen in Congo.
Lees hier verder over de situatie van het land en onze hulpverlening in de DR Congo.