11-05-2018

Sinan Can: 'Met meer empathie begrijp je vluchtelingen beter'

Sinan Can (41) is onderzoeksjournalist en documentairemaker. Met zijn documentaires over de Arabische wereld probeert Can de conflicten in dit gebied op een toegankelijke wijze in beeld te brengen. Hij is vooral bekend van de documentaires Bloedbroeders, Arabische Storm en Onze missie in Afghanistan. Sinan werd vorig jaar uitgeroepen tot Journalist van de Vrede.

Sinan: “Niemand slaat voor de lol op de vlucht naar een ander land. Het zijn altijd de omstandigheden waardoor mensen al het vertrouwde achter zich laten voor een ongewisse toekomst. Armoede, oorlog, geen kansen om je te ontplooien, het klimaat. In mijn werk laat ik zien waarom mensen in die landen, dus Afghanistan, Syrië noem maar op, bepaalde keuzes maken. Hoe ze leven onder moeilijke omstandigheden. Om ze te snappen moet je diep die gemeenschap ingaan, met mensen praten over wat daar gebeurt. Alleen zo kun je begrijpen waarom mensen kiezen om bij IS te gaan of waarom ze op de vlucht slaan. Alleen zo kun je begrijpen waarom er zo veel mensen bij de poorten van Europa liggen te wachten. Want, waarom zou je vluchten als je veilig en gelukkig bent?"

Waarom zou je vluchten als je veilig en gelukkig bent?

Verhalen die raken
"Oorlog is verschrikkelijk, maar het zijn de menselijke verhalen die ons echt raken. Zoals het verhaal van vier Nigeriaanse jongens, amper zestien jaar oud. Ik ontmoet ze als we op weg zijn naar de Libische grens. Ze hebben geen geld, geen ouders, geen eten meer."


Bron:  BNN Vara

Betrokken bij de Nacht van de Vluchteling

Sinan Can zal tijdens het startprogramma van de Nacht van de Vluchteling in Nijmegen de lopers toespreken én een hart onder de riem steken voor de pittige wandeltocht die hen te wachten staat. Om stipt middernacht zal Sinan ook het startschot geven bij de Sint Stevenskerk. Sinan is enthousiast over het initiatief: “Kijk, met cynisme en liefdeloosheid schieten we sowieso niets op. Ik vind het hartverwarmend en inspirerend om te zien dat duizenden mensen zich inzetten voor vluchtelingen en een rechtvaardige wereld. Ik noem het een ‘keten van harten’. Het is echt mooi als ieder op zijn eigen manier de ander de helpende hand toesteekt.” Loop ook mee met de Nacht van de Vluchteling!


Gerelateerde projecten

Geen projecten gevonden