09-05-2018 | Bangladesh, Myanmar

Rohingya in gevaar door regenseizoen: 5 vragen en antwoorden

Sinds augustus 2017 zijn bijna 700.000 Rohingya Myanmar ontvlucht naar buurland Bangladesh. Dit zet grote druk op de al beperkte voorzieningen van het land. Bovendien komen in de Golf van Bengalen in Zuid-Azië verwoestende natuurrampen voor, zoals moessons.
  • Wat is het moesson seizoen?

Het hele moesson seizoen in Bangladesh loopt van mei tot oktober, met de eerste regenval in april. Op dit moment zorgt de regenval in vluchtelingenkampen bij Cox’s Bazar in Zuidoost-Bangladesh al voor modderige wegen en stromen. Meteorologen voorspellen meer dan 58 centimeter regen in de maand juli alleen.

  • Wat zijn de grootste gevaren van het regenseizoen dit jaar?

De populatie Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh is verdrievoudigd sinds het laatste moesson seizoen. Tussen de 100.000 en 150.000 vluchtelingen die leven in tekortschietende onderkomens in gebieden die gevoelig zijn voor overstromingen en aardverschuivingen lopen grote risico’s. Nog eens honderdduizenden zullen door waterstijgingen afgesneden worden van levensreddende voorzieningen. Ongeveer eenderde van de gezondheidsposten in het megavluchtelingenkamp Kutupalong-Balukhali zal onbruikbaar worden - een situatie die de meest kwetsbare vluchtelingen fataal zal worden.

  • Waarom is er grote kans dat huizen verwoest worden?

Vluchtelingen hebben als noodoplossing geimproviseerde schuilplaatsen gemaakt van beschikbaar materiaal, zoals bamboe en zeildoeken, die geen stand zullen houden tegen de hevige regen en wind. De recent aangekomen vluchtelingen hadden geen andere keus dan planten te gebruiken als brandstof waardoor de grond gevoelig is voor erosie en een groot risico vormt voor aardverschuivingen op overvolle hellingen.

  • Waarom zal het regenseizoen ziektes met zich meebrengen?

Bijzonder zorgwekkend is de snelle toename van ziektes, verergerd door overstromingen en stilstaand water. In januari trof een difterie-uitbraak zo’n 6.600 vluchtelingen. Een uitgebreide vaccinatiecampagne slaagde erin de epidemie in te dammen, maar extreem weer, overbevolking en het gebrek aan goed functionerende gezondheidsfaciliteiten zijn voortekenen van een noodgeval voor de volksgezondheid. De gevallen van cholera en hepatitis A en E zullen naar verwachting de komende maanden omhoogschieten.

Stichting Vluchteling biedt in samenwerking met haar partnerorganisatie het International Rescue Committee (IRC) medische zorg en protectiesteun door inzet van mobiele teams in moeilijk bereikbare gebieden.

  • Wat is het risico van een cycloon?

In mei 2017 raakte cycloon Mora Myanmar en Bangladesh in volle kracht en veroorzaakte de ergste aardverschuivingsramp in 10 jaar. De cycloon verwoestte 50.000 gebouwen en een kwart van de geimproviseerde nederzettingen in Cox’s Bazar, Bangladesh, en teisterde kampen voor ontheemde Rohingya in Rakhine State, Myanmar. Zo’n 3 miljoen mensen werden getroffen door de storm.

Gevolg: Rohingya-vluchtelingen in gevaar door naderend regenseizoen

Nadat ze het heftige geweld in Myanmar zijn ontvlucht, worden bijna 1 miljoen Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh geconfronteerd met de mogelijk verwoestende moesson regenval deze zomer. Maar liefst 150.000 mensen lopen extreem risico en wonen in tekortschietende onderkomens in gebieden die gevoelig zijn voor overstromingen en aardverschuivingen. Help ons de Rohingya helpen en doneer nu!

Gerelateerde projecten

Spoedhulp en bescherming voor Rohingya-vluchtelingen in Cox's Bazar
Spoedhulp en bescherming voor Rohingya-vluchtelingen in Cox's Bazar
Noodhulp en medische zorg voor ontheemden en dorpelingen in Shan-staat
Noodhulp en medische zorg voor ontheemden en dorpelingen in Shan-staat
Herbouw medisch centrum na grote brand in kamp Cox’s Bazar
Herbouw medisch centrum na grote brand in kamp Cox’s Bazar
Basis gezondheidzorg door rugzakdokters
Basis gezondheidzorg door rugzakdokters
Medische zorg, voedsel en onderdak voor ontheemden
Medische zorg, voedsel en onderdak voor ontheemden