07-05-2018 | Syrië, Irak

Beleef zelf een vluchtelingenkamp in 360º

Op het Bevrijdingsfestival van Amsterdam, Den Haag, Arnhem, Wageningen en Utrecht was het mogelijk om een vluchtelingkamp van dichtbij mee te maken met een Virtual reality bril.

Je zag onder anderen de verhalen van Zaki, Fenjeh en Farah. Heb je de verhalen gemist? Of wil je ze graag nog een keer bekijken? Hieronder hebben we de drie verhalen voor jou verzameld. 

Zaki 

Dit is de 42 jarige Zaki uit Aleppo. Hij verloor zijn been door een bom die vlakbij zijn huis explodeerde. Zaki heeft 10 kinderen om voor te zorgen, maar dat is zwaar want soms zitten ze drie maanden zonder voedsel. Zaki zijn grootste droom is om voor ze familie te kunnen zorgen. “Ik wil ze graag gelukkig maken want de situatie waar we nu in zitten is alles behalve gelukkig.”

Fenjeh
Dit is Fenjeh uit Syrië. Met haar man en vier kinderen zijn ze via een smokkel route hun land ontvlucht. Bij de grens zijn ze ter voet verder gegaan. “Ik wilde echt niet weg uit Syrië, ik mis alles van thuis zelfs mijn plafond.” Haar droom is om met haar familie in een normaal huis te wonen en dat de kinderen hun studie kunnen afmaken, maar boven alles wil ze vooral vrede.
 
Farah 
Dit is de 12-jarige Farah uit Mosul, Irak. Ze woont met haar ouders en drie broers in een onvoltooid gebouw. Het is daar koud, vies en de muizen en schorpioenen lopen daar rond. Ze hadden nooit verwacht er zolang te moeten blijven. Thuis vond Farah het leuk om met haar vriendinnetjes te spelen. Ze voelt zich erg alleen. “Zelfs mijn drie favoriete knuffels heb ik achter moeten laten.
Wat doen wij? Wat kan jij.
Wereldwijd zijn ruim 65 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en conflict. Dat is 1 op de 113 mensen. Wij zijn met onze hulpverlening actief in 30 landen samen met onze partnerorganisatie het International Rescue Committee. Wil je ook je steentje bijdragen? Loop bijvoorbeeld mee tijdens de Nacht van de Vluchteling in de nacht van 16 op 17 juni of sponsor een deelnemer!