22-05-2018

Aandacht voor stille vluchtelingencrises

Wij vragen aandacht voor de ruim 65 miljoen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking. Help mee, omdat hun leven ervan afhangt. Start zelf een actie en zamel geld in, doneer of loop mee met de Nacht van de Vluchteling op 16 juni.

Sinds vele jaren waren de noden van vluchtelingen niet zo ernstig en omvangrijk als nu. In de Democratische Republiek Congo laait het geweld opnieuw op. Vele duizenden onschuldige burgers uit afgelegen dorpen zijn op de vlucht.

Hij was een maand oud. We hebben hem in het kamp gecremeerd.

Zoals de jonge moeder Mutota (18), die ternauwernood cholera heeft overleefd: “We hadden erge dorst en hebben water uit de rivier gedronken. Hierdoor ben ik erg ziek geworden. Ik had heel veel pijn in mijn maag, kon niets binnenhouden en voelde me zo zwak,” vertelt ze. Ook haar pasgeboren zoontje werd getroffen door cholera. Samen lagen ze in het ziekenhuis. Haar zoontje is een week geleden overleden door de infectie. “Hij was een maand oud. We hebben hem in het kamp gecremeerd,” vertelt Mutota gelaten. 

Ook in het noorden van Oeganda stroomden de afgelopen tijd meer dan een miljoen vluchtelingen uit Zuid-Soedan binnen. De meesten berooid, gevlucht met slechts de kleding die ze op dat moment aan hadden. Zij zijn op de vlucht voor een wreedheid waar wij ons geen voorstelling bij kunnen maken.

Groepen uit Myanmar steken de grensrivier over, op weg naar een veiliger heenkomen in buurland Bangladesh. Hun dorpen in brand gestoken, en de een na de ander heeft een verhaal over hun echtgenoot, die voor hun ogen vermoord werd. Of hun broer. Of hun vader. Zelfs hun kinderen.

Geef omdat hun leven ervan afhangt

In Bangladesh, in Congo en ook in Oeganda, en zovele landen meer, is er in die eerste fase van een nieuwe crisis noodhulp nodig: er moeten drinkwatervoorzieningen gemaakt worden, onderdak geboden, trauma’s en levensbedreigende ziektes behandeld en ondervoede kinderen moeten met bijvoeding van de hongerdood gered worden.

Onze hulp is bitterhard nodig. Voor ons een klein gebaar, voor hen het verschil tussen leven en dood. Help ons mee die eerste noodhulp bieden in de vorm van schoon drinkwater, voedsel voor ondervoede kinderen en medicijnen voor de zieken.

Meer weten? Kijk op vluchteling.nl/geefnu.

Geef, omdat hun leven ervan afhangt.

Liever in actie komen? Schrijf je in en loop mee met de Nacht van de Vluchteling.

Gerelateerde projecten

Geen projecten gevonden