Na de verschrikkingen die de Rohingya hebben moeten doorstaan tijdens hun vlucht is het lijden helaas nog niet voorbij. Hieronder 3 grote problemen voor de Rohingya die verblijven in Bangladesh, na de vlucht:
1. Het regenseizoen
Het regenseizoen in Bangladesh (mei tot en met oktober) vormt een grote bedreiging voor de circa 899.000* Rohingya vluchtelingen in de regio Cox’s Bazar. Het overgrote deel van deze vluchtelingen heeft zich namelijk in heuvelachtig gebied verzameld waar in de maanden juni, juli en augustus tot wel 1000 millimeter regen kan vallen. De regen, gecombineerd met tropische cyclonen, dreigt een groot deel van de met bamboe en dekzeil beklede hutjes weg te spoelen. De verwachting is dat landverschuivingen en overstromingen in de overbevolkte kampen meer dan 100.000 mensen direct zullen treffen, met veel slachtoffers tot gevolg.
De komende maanden zal het regenseizoen haar hoogtepunt bereiken. Wij van Stichting Vluchteling maken ons grote zorgen over het lot van de Rohingya. ‘Er voltrekt zich voor onze ogen een ramp binnen een ramp,’ aldus directeur Stichting Vluchteling Tineke Ceelen.
2. De terugkeer
De mogelijke terugkeer van de Rohingya naar Myanmar vanuit Bangladesh is een heet hangijzer. De Bengaalse overheid geeft keer op keer aan dat de kampen waar de Rohingya verblijven tijdelijk zijn. In de kampen mogen dan ook geen permanente gebouwen worden neergezet en het is voor humanitaire organisaties moeilijk om de Rohingya in de kampen te bereiken en hulp te bieden. Op 23 november sloten Myanmar en Bangladesh zelfs een overeenkomst om de Rohingya terug te laten keren, ondanks protesten van humanitaire organisaties – waaronder Stichting Vluchteling – en mensenrechtenorganisaties. Wat Stichting Vluchteling betreft is het nog veel te vroeg om te praten over terugkeer van de Rohingya als hun veiligheid niet kan worden gegarandeerd. In de huidige overeenkomst moeten de Rohingya met documenten aan kunnen tonen dat zij uit Myanmar komen. Maar de Rohingya zijn als stateloos aangemerkt en hebben dus geen papieren. Bovendien is het merendeel ook halsoverkop gevlucht voor aanvallen uitgevoerd door het Myanmarese leger. Het is overigens nog maar de vraag of de Rohingya überhaupt terug kunnen keren naar huis. Veel dorpen zijn platgebrand en geruimd.
3. Voedseltekort & ondervoeding
Als het gaat om voedsel zijn de Rohingya sterk afhankelijk van hulporganisaties. Meer dan 35% van de Rohingya-populatie in Cox’s Bazar (ACAPS, maart 2018) heeft te maken met voedseltekorten. Meer dan 400.000 mensen hebben dringend voedselhulp nodig. 118.000 kinderen onder de 5 jaar zijn gemiddeld ondervoed. In september 2017 waren dit er nog 46.000. Daarnaast zijn bijna 39.000 kinderen onder de 5 jaar zijn zwaar ondervoed. In september 2017 stond de teller nog op 17.000. Een enorme stijging.
De problemen voor de Rohingya zijn dan ook nog lang niet voorbij. Dit mogen we niet vergeten. Help ons de Rohingya vluchtelingen helpen en steun Stichting Vluchteling.
(Bron: ISCG Situation Report Bangladesh 12 april | Cox’s Bazar )
* 899.000 Rohingya zijn aanwezig in Bangladesh (212.000 al aanwezig + 687.000 gevlucht na 25 augustus 2017)