De mensen in Oost-Ghouta staan doodsangsten uit. Ze schuilen in ondergrondse bunkers of kelders en leven in een constante staat van angst, angst voor nieuwe bombardementen.
Waar ligt Oost-Ghouta?
Oost-Ghouta is een voorstad van Damascus. De regio is het grootste gebied in handen van gewapende rebellen in de buurt van de hoofdstad. De steden in deze regio worden dagelijks gebombardeerd.
Wat gebeurt er in Oost-Ghouta?
Bijna 400.000 mensen leven in Oost-Ghouta. Delen van deze regio zijn al meer dan 4 jaar belegerd. Meer dan de helft van de bevolking is ontheemd door de oorlog. 16% leeft in verlaten gebouwen met weinig tot geen voorzieningen. Verschillende buurten in Oost-Ghouta zijn bezaaid met onontplofte explosieven.
Waarom is Oost-Ghouta in het nieuws?
Ondanks de staakt-het-vuren overeenkomst van 24 februari tussen het Syrische leger en de rebellen is in de afgelopen weken het geweld in het land sterk toegenomen. Sinds midden februari zijn meer dan 1700 mensen gedood en nog eens 5000 mensen gewond geraakt door lucht- en artillerieaanvallen. Voedsel, brandstof en medische benodigdheden zijn schaars.
Wat is de humanitaire situatie in Oost-Ghouta?
De mensen in Oost-Ghouta staan doodsangsten uit. Ze schuilen in ondergrondse bunkers of kelders en leven in een constante staat van angst voor nieuwe bombardementen. Volgens de World Health Organization (WHO) zijn in februari meer dan 25 ziekenhuizen en medische hulpposten aangevallen. Op 5 maart mocht een konvooi met hulpgoederen het gebied in, maar moest onverrichter zake terugkeren omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd.
De verwachting is dat Oost-Ghouta een vergelijkbaar scenario zal ondergaan zoals we hebben gezien in Oost-Aleppo.
Waarom klinkt dit zo bekend?
Eind 2016 speelde een vergelijkbaar scenario zich af in Aleppo. Meer dan 250.000 mensen zaten, na maanden van belegering, vast in Oost-Aleppo met weinig eten, water of brandstof en geen werkende ziekenhuizen. De stad werd geteisterd door een regen van bunkers doorborende bommen. Mensen waren letterlijk aan het wachten op de dood. Nadat de Syrische regeringstroepen in december 2016 de stad in handen kregen sloegen tienduizenden mensen op de vlucht. De verwachting is dat Oost-Ghouta een vergelijkbaar scenario zal ondergaan als we hebben gezien in Oost-Aleppo.
(Foto: Hasan Mohamed, AFP-GettyImages)