Stichting Vluchteling financiert mobiele teams die naar vluchtelingen toe gaan en gratis zorg bieden. Hiermee voorkomen we veel leed en redden we levens. Zo ondersteunen we bijvoorbeeld in samenwerking met onze partner het International Rescue Committee de Panzi Foundation in de Democratische Republiek Congo en mobiele medische teams in Myanmar en Jemen.
In bijna iedere humanitaire crisis schiet de medische zorg tekort. Voor veel ontheemden en vluchtelingen levert dit grote problemen op. Zij lopen grote kans om gewond te raken of ziek te worden door geweld, slechte opvanglocaties of vervuild drinkwater. Ze krijgen vaak te maken met allerlei medische problemen zoals ondervoeding, complicaties bij zwangerschappen of besmettelijke ziektes die zich razendsnel verspreiden onder de grote groepen vluchtelingen. Zonder medische zorg overlijden velen aan ziektes die voorkomen of behandeld kunnen worden. Er is een gebrek aan medicijnen, dokters en ziekenhuizen. Bovendien zijn de afstanden tussen de weinige klinieken en afgelegen gebieden groot, raken wegen onbegaanbaar of worden klinieken gebombardeerd en moeten hun deuren sluiten.
Mobiele klinieken
Door de inzet van mobiele klinieken biedt Stichting Vluchteling medische zorg aan degenen die dat het hardst nodig hebben, zoals ontheemden in moeilijk bereikbare of afgelegen gebieden. Dit zijn rondreizende teams die medische hulp verlenen. Een mobiel zorgteam bestaat uit een arts, een psycholoog, een verpleegkundige, een psychosociale assistent en een chauffeur. Doordat de teams rondtrekken, kan flexibel worden ingespeeld op locaties en verschillende behoeften. Ze geven bijvoorbeeld consulten, bieden behandelingen en doorverwijzingen aan, bezoeken klinieken en begeven zich in gemeenschappen om gezondheidsvoorlichting te geven.
Extra aandacht voor vrouwen
Deze teams hebben vaak extra aandacht voor vrouwenprotectie en emancipatie. Naast medische zorg wordt ook voorlichting gegeven en wordt de capaciteit van lokale klinieken versterkt. Zij voorzien bijvoorbeeld gezondheidsfaciliteiten van voldoende PEP-kits, waarmee slachtoffers van verkrachting binnen 72 uur preventief behandeld kunnen worden. Daarnaast verzorgen de teams pre- en postnatale hulp, behandelen ze slachtoffers van seksueel geweld, geven ze behandeling en voorlichting omtrent HIV en soa’s, voeren ze individuele gesprekken met slachtoffers van gender of seksueel geweld en creëren ze een veilige ruimte waar deze gesprekken vertrouwelijk kunnen worden gevoerd.
Help mee!
Stichting Vluchteling financiert mobiele teams die naar vluchtelingen toe gaan en gratis zorg bieden. Zo voorkomen we veel leed en redden we levens. Maar om onze hulp te kunnen blijven bieden, is jouw steun van levensbelang.