De Rohingya zijn een stateloze moslimgroep in Myanmar. Hoewel ze al eeuwen in Myanmar wonen, worden ze nog steeds als migranten gezien en worden ze al decennialang onderdrukt. Ze zijn rechteloos en krijgen restricties opgelegd in vrijwel ieder aspect van hun leven.
Het conflict
De boeddhistische bevolking kijkt op hen neer. Het Myanmarese leger blijft volharden dat de ongeveer 1,3 miljoen Rohingya geen Myanmarezen zijn en terug moeten naar Bangladesh, waar ze oorspronkelijk vandaan zouden komen. Ondanks dat ze al generaties lang worden gediscrimineerd, leefden boeddhisten en moslims lange tijd in relatieve rust samen. Hier kwam een einde aan in 2012, toen een groep Rohingya werd beschuldigd van de verkrachting van een boeddhistisch meisje. Onderling geweld brak uit.
Na oktober 2016 liepen de spanningen verder op, toen een aanslag plaatsvond op Myanmarese grensposten. Verdere acties en gewelddadigheden volgden, wat op 25 augustus 2017 opnieuw leidde tot aanslagen op politieposten in Noord-Rhakine. Dit leidde tot harde maatregelen, grove mensenrechtenschendingen en verdere inperking van de rechten van de Rohingya-gemeenschap in het land, dusdanig dat honderdduizenden Rohingya op de vlucht sloegen.
Gevolgen
Vele honderden mensen zijn gedood en honderden dorpen zijn verwoest. 700.000 Rohingya zijn op de vlucht in eigen land en nog eens 800.000 zijn het land uit gevlucht, de meesten naar Bangladesh. De opvang in de kampen in Bangladesh schiet tekort door het grote aantal vluchtelingen: de concentratie vluchtelingen in sommige kampen behoort tot de hoogste ter wereld.
Deze kampen hebben weinig tot geen schoon drinkwater en voedsel, en slechte sanitaire voorzieningen. Bovendien schiet medische zorg zwaar te kort.
Hulp
Samen met onze partner het IRC helpt stichting Vluchteling de Roghingya zowel in Myanmar als in Bangladesh. Zo bieden we noodhulp- en verzorgingspakketten, levensreddende medische zorg en seksuele en reproductieve gezondheidszorg, met extra aandacht voor vrouwen en meisjes. Dit doen wij bijvoorbeeld door de inzet van mobiele gezondheidsteams: medische teams die vluchtelingenkampen en townships bezoeken en hier gratis zorg bieden. Zo kan flexibel ingespeeld worden op verschillende behoeften en moeilijk bereikbare locaties.
Maar dit kunnen we niet alleen: de situatie in de kampen is nog steeds ronduit slecht. Bovendien nadert het regenseizoen en bedreigen overstromingen en landverschuivingen de kampen. Help jij ons helpen?