20-03-2018 | Myanmar, Bangladesh

Fotoserie: de Rohingya-crisis in beeld

Na 25 augustus 2017 nam het geweld in Myanmar tegen de Rohingya toe en kwam een enorme vluchtelingenstroom op gang: inmiddels zijn zo’n 700.000 Rohingya op de vlucht in Myanmar en zijn meer dan een miljoen Rohingya het land uit gevlucht. De meerderheid bevindt zich in opvangkampen in het grensgebied met Bangladesh. Tot overmaat van ramp nadert het regenseizoen: met de huidige concentratie mensen in de kampen, leefomstandigheden en voorzieningen zal de komst van een normale hoeveelheid regenval al een enorme uitdaging zijn, om over een zwaar moessonseizoen nog maar niet te spreken. Wij maken ons grote zorgen over de gevolgen.

Hieronder de Rohingya-crisis in beeld.

Overstromingen en landverschuivingen bedreigen de kampen, zoals in het enorme Kutupalong-Balukhali kamp in Bangladesh: meer dan een half miljoen Rohingya wonen hier dicht op elkaar op steile, onstabiele hellingen. Dit gebied heeft een hoog risico op overstromingen. Het stabiliseren van deze gebieden heeft de hoogste prioriteit voordat de regenval begint in mei.

De regenval brengt grote risico’s met zich mee: schade aan de al beperkte sanitaire voorzieningen en besmetting van waterbronnen, de verspreiding van ziektes die door water overgebracht worden, en schade aan onderdak, wat leidt tot blootstelling aan de barre weersomstandigheden, verplaatsing en overbevolking.

De hulpverlening aan de Rohingya verwacht ernstig verstoord te worden tijdens het regenseizoen: de wegen in de kampen zijn modderig, en lopen grote kans om onbegaanbaar te worden door regen en overstromingen. Dit beperkt de toegang van levensreddende zorg en noodhulp, zoals ambulances en de levering van voedsel.

Dit komt allemaal bovenop de al erbarmelijke leefomstandigheden in de kampen: het percentage vluchtelingen in de kampen behoort tot de hoogste ter wereld en schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en medische zorg schieten tekort.

Stichting Vluchteling biedt noodhulp aan de Rohingya, zoals gezondheidszorg en bescherming. Zo zetten wij bijvoorbeeld medische zorgteams in: teams die patiënten bezoeken en medische zorg, voeding- en protectiesteun bieden. Maar dit is helaas niet genoeg. Help ons de steun te bieden die zo hard nodig is.

Bron: ACAPS

Gerelateerde projecten

Herbouw medisch centrum na grote brand in kamp Cox’s Bazar
Herbouw medisch centrum na grote brand in kamp Cox’s Bazar
Medische zorg, voedsel en onderdak voor ontheemden
Medische zorg, voedsel en onderdak voor ontheemden
Spoedhulp en bescherming voor Rohingya-vluchtelingen in Cox's Bazar
Spoedhulp en bescherming voor Rohingya-vluchtelingen in Cox's Bazar
Noodhulp en medische zorg voor ontheemden en dorpelingen in Shan-staat
Noodhulp en medische zorg voor ontheemden en dorpelingen in Shan-staat
Basis gezondheidzorg door rugzakdokters
Basis gezondheidzorg door rugzakdokters