12-03-2018 | Congo

DR Congo: humanitaire crisis van de zwaarste categorie

Gewapend conflict en politieke instabiliteit in DR Congo hebben gezorgd voor een van de meest complexe en langste humanitaire crises ter wereld: het land verkeert al meer dan 20 jaar in noodtoestand.

Sinds december 2017 en opnieuw in februari 2018 is het geweld flink opgelaaid: vooral in de oostelijk provincies, zoals Kivu, Tanganyika en Ituri, vinden momenteel gevechten plaats. Hele dorpen worden afgebrand. De Verenigde Naties trok recent aan de bel en markeerde DR Congo als ‘L3 gebied’: dat is het zwaarste level van een humanitaire crisis. Dit label wordt alleen gegeven als een crisis plotseling significant ernstiger wordt.

'Mensen worden vermoord en afgeslacht als dieren. Vrouwen worden verkracht. Mensen lijden.'

Het geweld leidt tot een sterke toename van het aantal ontheemden en vluchtelingen. Dit jaar is DR Congo dan ook opnieuw het land met het hoogste aantal ontheemden: gemiddeld verlaten 5.500 mensen per dag hun woonplaats, met een totaal van meer dan 4,5 miljoen ontheemden. 

De meesten vluchten naar andere plekke binnen eigen land, maar ook de vluchtelingenstroom naar bijvoorbeeld Oeganda neemt sterk toe: velen vluchten voor hun leven en maken per vissersboot de gevaarlijke oversteek over Lake Albert. De vluchtelingen vertellen de meest verschrikkelijke verhalen. Lees hun ervaringen hier.

‘De situatie hier is verschrikkelijk. Er is een cholera uitbraak waar mensen aan overlijden. Er is tekort aan water, eten en onderdak. Ik slaap in de buitenlucht.’

De behoefte aan noodhulp is enorm: de situatie in DR Congo is onvoorstelbaar. De vluchtelingen en ontheemden lopen grote kans om gewond te raken of ziek te worden door geweld, slechte opvanglocaties, vervuild drinkwater of slechte sanitaire voorzieningen. Ook worden veel vrouwen en meisjes slachtoffer van seksueel geweld. Maar er is veel te weinig medische zorg om hen ter plaatse te kunnen helpen.

Stichting Vluchteling financiert daarom mobiele medische teams die naar vluchtelingen toe gaan en gratis zorg bieden. Zo voorkomen we veel leed en redden we levens. Maar om onze hulp te kunnen blijven betalen, hebben we jouw hulp hard nodig.

Bronnen: IRIN, NY Times

Help ons de steun te bieden die zo hard nodig is

Gerelateerde projecten

Hulppakketten, psychologische zorg en cash noodhulp voor ontheemden in Noord-Kivu
Hulppakketten, psychologische zorg en cash noodhulp voor ontheemden in Noord-Kivu
Medische en psychosociale hulp voor overlevers van seksueel geweld
Medische en psychosociale hulp voor overlevers van seksueel geweld
Scholing, hulppakketten en medische zorg voor jongeren en gezinnen in Noord-Kivu
Scholing, hulppakketten en medische zorg voor jongeren en gezinnen in Noord-Kivu
Bescherming en noodhulp voor overlevenden van seksueel geweld
Bescherming en noodhulp voor overlevenden van seksueel geweld
Voedselhulp en hulppakketten voor ontheemden en gastgemeenschappen in Noord-Kivu
Voedselhulp en hulppakketten voor ontheemden en gastgemeenschappen in Noord-Kivu
Onderdak, voedselzekerheid en bescherming in Nyunzu
Onderdak, voedselzekerheid en bescherming in Nyunzu