26-03-2018

3 jaar oorlog in Jemen: elke 10 minuten sterft een kind

In het door oorlog geteisterde Jemen zijn bijna 2,2 miljoen Jemenitische kinderen ondervoed – waarvan 80% ernstig. Het voortdurende conflict heeft de infrastructuur en de medische faciliteiten van het land verwoest. Meer dan 22 miljoen mensen hebben dringend humanitaire hulp nodig. Elke 10 minuten sterft er in Jemen een kind jonger dan 5 jaar. Samen met haar partner het International Rescue Committee (IRC) verleent Stichting Vluchteling levensreddende medische zorg met behulp van medische zorgteams en mobiele klinieken aan mensen die leven in de afgelegen bergachtige gebieden van Zuid-Jemen, zoals in het dorp Mosuk.

Het dorp Mosuk wordt een keer per week bezocht door de mobiele zorgteams van IRC om kinderen met cholera te behandelen en om te screenen op ondervoeding. De mensen uit het dorp hebben te maken met torenhoge prijzen voor voedsel en brandstof sinds de start van de oorlog in 2015. De meeste mensen kunnen de huur van een auto niet betalen en zijn dus ook niet in staat om hun zieke kinderen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te brengen, twee uur rijden verderop.  

Elke woensdag rijden de mobiele zorgteams de bergen in om medische zorg te verlenen aan juist deze mensen die hier anders geen toegang toe hebben. Nadat het team in het Radfan Ziekenhuis medische apparatuur en benodigdheden als medicijnen op te halen beginnen zij aan de gevaarlijke en rotsachtige tocht.

‘Er is geen eten meer, veel mensen zullen overlijden’

Een van de kinderen die het mobiele zorgteam heeft kunnen helpen in Mosuk is Dima (foto). Het jonge meisje is behandeld door het zorgteam voor cholera en ondervoeding. ‘Ze had diarree en moest overgeven, wij waren erg bang dat ze cholera had’, aldus haar Dima’s moeder, Rawiyah. ‘We hebben haar meegenomen voor een behandeling, het medische zorgteam gaf haar injecties, Plumpy’nut en medicijnen. Ze is goed hersteld en voelt zicht een stuk beter.’

Bijna 2,2 miljoen Jemenitische kinderen zijn ondervoed – waarvan 80% ernstig. De zorgteams delen onder andere Plumpy’nut (een calorierijke pindapasta) uit aan de ondervoede kinderen en houden hun voortgang in de gaten bij opvolgende bezoeken. 

De vader van Dima is een politieagent, maar is al meer dan 6 maanden niet meer betaald. Hij ziet de situatie somber in. 'We hebben moeite om genoeg eten op tafel te krijgen.' Rawiyah voegt toe: 'er is bijna geen eten meer, veel mensen zullen overlijden.'  

Jemen staat op de rand van de afgrond. Niet alleen heeft het te maken met een dreigende hongersnood, het heeft ook moeite om grip te krijgen op een van de grootste cholera uitbraken ooit. Met meer dan 1 miljoen bevestigde gevallen is dat een grote uitdaging. Ons werk in dit land is dan ook van levensbelang.

Steun onze mobiele klinieken en help de kinderen in Jemen