header-overons-partnersinternationaal-mukwege-stichtingvluchteling
09-02-2018

Oprichter van het Panzi Ziekenhuis: Dr. Denis Mukwege

Dokter Denis Mukwege is een in Frankrijk opgeleide gynaecoloog. Hij is specialist in de behandeling van slachtoffers van seksueel geweld en wordt wereldwijd beschouwd als de expert op dit gebied. Het Panzi ziekenhuis, gelegen in Bukavu de hoofdstad van Zuid-Kivu in de Democratische Republiek Congo, is in 1999 door hem opgezet. In eerste instantie wilde Dr. Mukwege een kleine kliniek voor verloskunde bouwen. Zijn allereerste patiënt kwam echter niet om te bevallen. Ze was 500 meter verderop verkracht. haar bekken was gebroken. In elk jaar dat volgde verveelvoudigde het aantal verkrachte vrouwen. Mukwege: 'Nergens staat beschreven wat je doet met een geslachtsorgaan dat is verminkt. Met patiënten bij wie wapens naar binnen zijn gebracht, messen, glasscherven en brandend plastic.'  
  
Dr. Mukwege kreeg in 2010 de van Heuven Goedhart penning van Stichting Vluchteling voor zijn hulp aan slachtoffers van seksueel geweld in Congo. Met het prijzengeld van de van Heuven Goedhart penning is een kliniek in Mulamba gebouwd die met latere gelden van Stichting Vluchteling ook is ingericht en uitgebreid. 

Panzi 

De Panzi organisatie is een internationale samenwerkingspartner van Stichting Vluchteling. Het Panzi ziekenhuis is gespecialiseerd in gynaecologische zorg voor slachtoffers van verkrachting. Naast reguliere medische zorg biedt het ziekenhuis 4 soorten hulp aan slachtoffers van seksueel geweld middels een zogenoemde holistische benadering. Dit betekent dat naast medische zorg patiënten ook psychosociale zorg, juridische ondersteuning en hulp bij het re-integreren in de samenleving krijgen. 

Naast medische zorg krijgen patiënten ook psychosociale zorg, juridische ondersteuning en hulp bij het re-integreren in de samenleving.

Groot taboe op seksueel geweld

Deze holistische aanpak is hard nodig aangezien er in het land nog altijd een groot taboe heerst op seksueel geweld. Tot op heden zijn meer dan 48.000 slachtoffers van seksueel geweld behandeld in het Panzi ziekenhuis. Ongeveer 40 tot 60% van deze vrouwen zijn niet in staat om terug te keren naar huis vanwege aanhoudend geweld, de omvang van hun verwondingen of door het hierboven genoemde taboe op seksueel geweld. Om een voorbeeld te geven: een man die bij zijn vrouw blijft nadat zij is verkracht wordt bespot door de mensen uit zijn omgeving.   

In Congo heerst er nog altijd een groot taboe op seksueel geweld. Een man die bij zijn vrouw blijft nadat zij is verkracht wordt bespot door de mensen uit zijn omgeving. 

Hoe helpt Stichting Vluchteling? 

Stichting Vluchteling biedt - mede dankzij jouw hulp - in samenwerking met de Panzi Foundation* medische en psychosociale zorg voor slachtoffers van seksueel geweld en vrouwen met gynaecologische problemen in de provincie Zuid-Kivu. Wil je meer weten over hoe wij dit doen? Lees dan het eerdere bericht uit onze serie over Democratische Republiek Congo: 'medische zorg in de Democratische Republiek Congo met behulp van mobiele kliniek'  .

*In 2008 is naast het ziekenhuis een aparte stichting opgericht om alle niet strik medische projecten en de medische projecten die buiten het Panzi ziekenhuis in Bukavu worden uitgevoerd te beheren. Projecten die Stichting Vluchteling steunt vallen onder de Panzi Foundation.