Medische zorg in DR Congo met behulp van mobiele kliniek

Deze week gaan we dieper in op de verhalen en projecten die wij steunen in de Democratische Republiek Congo. In dit land zijn meer dan een miljoen mensen op de vlucht voor het aanhoudende geweld van verschillende gewapende groepen en wordt verkrachting veelvuldig ingezet als oorlogswapen. Stichting Vluchteling biedt in samenwerking met de Panzi Foundation medische en psychosociale zorg voor slachtoffers van seksueel geweld en vrouwen met gynaecologische problemen in de provincie Zuid-Kivu. In het tweede deel gaan we vandaag dieper in op dit project wat wij, mede dankzij jouw hulp, kunnen ondersteunen.

In de provincie Zuid-Kivu in de Democratische Republiek Congo biedt Stichting Vluchteling, mede dankzij jouw hulp, samen met de Panzi Foundation medische en psychosociale zorg voor slachtoffers van seksueel geweld en vrouwen met gynaecologische problemen. Dit project loopt als sinds 1 oktober 2017 en zal in totaal 12 maanden duren tot eind september 2018. Het doel is het verbeteren van de toegang tot en beschikbaarheid van gespecialiseerde zorg voor ontheemde vrouwen en meisjes in de rurale gebieden in Zuid-Kivu. Dit gebeurt voornamelijk door ondersteuning te bieden aan mobiele klinieken die zorg bieden in moeilijk bereikbare gebieden.

Het eerste deel gemist van onze serie over DR Congo? Lees hier het hartverscheurende verhaal van Esperance. Hoe zij werd verkracht, maar ook hoe zij, mede dankzij jouw hulp, er weer bovenop kwam. 

One-stop centers en mobiele klinieken

In DR Congo is elke provincie opgedeeld in gezondheidszones. In elke gezondheidszone zijn er een aantal klinieken (one-stop centers) en een ziekenhuis. De rurale gebieden zijn vaak moeilijk te bereiken en liggen vaak (te) ver van beschikbare klinieken. Het zorgaanbod wordt hier uitgebreid met mobiele klinieken. Een mobiele kliniek bestaat meestal uit een 4x4 jeep met chauffeur, zuster, dokter en een persoon die psychosociale steun kan bieden. De rol van een mobiele kliniek is het bieden van de eerste zorg en het identificeren van mensen die meer medische zorg nodig hebben. Deze mensen kunnen vervolgens terecht bij een one-stop center waar zij kunnen aankloppen voor kleine ingrepen, bevallingen en bijvoorbeeld medicijnen. Ernstige of moeilijk te behandelen gevallen worden direct doorverwezen naar het ziekenhuis. Vaak is er geen geld om de reis naar het ziekenhuis te maken en krijgen mensen een lift of geld om zelf te gaan. 

21.000 mensen kregen de benodigde medische zorg. Daarnaast hebben 42.000 mannen, vrouwen, jongens en meisjes voorlichting gekregen over reproductieve gezondheidszorg en het tegengaan van seksueel geweld. 

Eerdere projecten in Zuid-Kivu

Stichting Vluchteling ondersteunt het werk van Panzi al sinds 2011. Van maart 2015 tot eind februari 2017 is met financiering van de Nationale Postcode Loterij een soortgelijk programma ondersteund als hierboven beschreven. Het merendeel van het geld ging naar een mobiele kliniek en een uitbreiding van het one-stop center in Mulamba. Met jouw hulp hebben wij ruim 21.000 mensen medische zorg kunnen bieden, 14.000 meer dan verwacht. Onder deze groep waren 1.094 mensen die slachtoffer waren van seksueel geweld. Mede dankzij dit project zijn er 111 hersteloperaties uitgevoerd bij patiëntes met ernstige gynaecologische problemen. Daarnaast hebben 42.000 mannen, vrouwen, jongens en meisjes voorlichting gekregen over reproductieve gezondheidszorg en het tegengaan van seksueel geweld. 

Dr. Mukwege

Dr. Mukwege is de oprichter van het Panzi ziekenhuis in Bukavu en heeft in 2010 de van Heuven-Goedhart penning ontvangen van Stichting Vluchteling voor zijn hulp aan slachtoffers van seksueel geweld in Congo. Met het prijzengeld van de van Heuven-Goedhart penning is de kliniek in Mulamba gebouwd. 

Lees morgen het portret van onze partner Panzi en het boegbeeld van deze organisatie: Dr. Mukwege.