14-02-2018

Lubbers was geraakt door het lot van vluchtelingen: "Je kunt niet anders"

Oud-premier Ruud Lubbers heeft veel voor ons betekend, zegt directeur Tineke Ceelen over zijn overlijden dat vandaag bekend werd gemaakt. "Hij was geraakt door het lot van vluchtelingen. Wij denken in dankbaarheid en met genegenheid aan hem terug."

Lubbers heeft tijdens en na zijn politieke loopbaan een belangrijke rol gespeeld in de vluchtelingencrises. Tussen 2001 en 2005 was hij de tweede Nederlandse Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties en zette hij zich in voor de destijds 21 miljoen vluchtelingen en ontheemden in meer dan 120 landen.

Ceelen: "In die tijd was er nog nauwelijks aandacht voor mensen die binnen landsgrenzen op de vlucht waren. Lubbers heeft ervoor gezorgd dat dit op de agenda kwam en er eerste stappen werden gezet om dat te verbeteren."

Van Heuven Goedhart

Kort na het einde van zijn inzet voor de UNHCR gaf hij voor Stichting Vluchteling de Van Heuven Goedhart-lezing. Daarin zei hij: "Het is tragisch als in de asiellanden, in naam van goed bestuur, medemenselijkheid ondergeschikt gemaakt wordt aan ordelijke verhoudingen."


Tussen 2007 en 2014 was Lubbers voorzitter van de Van Heuven Goedhart-penning, een eerbetoon van Stichting Vluchteling aan een persoon die zich in het bijzonder heeft ingezet voor vluchtelingen in de eigen regio. De penning was vernoemd naar een van zijn voorgangers: Gerrit Jan van Heuven Goedhart die de eerste Nederlander Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen werd en mede grondlegger is van het Vluchtelingenverdrag van 1951.

Geraakt door lot vluchtelingen

Lubbers was geraakt door het lot van vluchtelingen. "Je kunt niet anders," vertelde hij. "Hij heeft onder andere de arts Dr. Denis Mukwege uit Congo (2010) en rugzakdokter Saw Win Kyaw (2012) bekroond met de VHG-penning. 'De inzet van alle anderen is ook bijzonder', zei hij, 'maar deze dokter maakt wel heel erg indruk, en dat vindt Ria (zijn echtgenote, red.) ook'," vertelt Ceelen.

Een andere bijzonder moment was zijn medewerking aan een noodhulp actie voor Kenia na het verkiezingsgeweld in 2008, waarin hij een tv-commercial voor Stichting Vluchteling insprak. "Hij heeft toen nog voor ieder kleinkind een bedrag gedoneerd."

Ceelen: "Zijn overlijden is een gemis voor Nederland, en voor de meest kwetsbaren in de wereld. Wij denken in dankbaarheid, en met genegenheid aan Ruud Lubbers terug."