Met trots kunnen we zeggen dat we 7 miljoen euro hebben ontvangen van de Nationale Postcode Loterij voor noodhulp bij humanitaire crises. Nooit eerder ontving we zo’n hoge jaarlijkse donatie.

Vanavond tijdens het Goed Geld Gala hebben we het onwaarschijnlijke bedrag van maar liefst 7 miljoen euro ontvangen van de Nationale Postcode Loterij. Het geld komt ten goede aan noodhulp bij humanitaire crises. Vanwege het recordjaar in 2017 kan de Nationale Postcode Loterij dit jaar drie noodhulporganisaties extra ondersteunen, zodat meer hulp geboden kan worden in die gebieden waar dat het hardste nodig is. 

“Dit is fantastisch. Dit emotioneert mij diep,” reageert directeur Tineke Ceelen direct nadat bekend is gemaakt dat we naast de jaarlijkse bijdrage van 2,7 miljoen euro een extra bedrag krijgen van 4,3 miljoen euro.

“Ik ben de Nationale Postcode Loterij, alle medewerkers en vooral ook alle deelnemers ongelooflijk dankbaar.”

Op dit moment zijn meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. De extra bijdrage is meer nodig dan ooit. “Ik reis de wereld rond, van crisis naar crisis. Ik heb dus vaak gezien welk verschil het is in de praktijk om wel of geen euro te hebben.”

Recent nog bezocht ze Yasser en zijn gezin uit Damascus in Jordanië. Ceelen: “Hij liet me een foto zien van zijn huis in Syrie. Een gewoon huis zoals dat van mij of u. Nu woont hij in een tent en is het winter. De kou trok vanuit de grond door het tapijt, en er was verder niets in die tent. Als het kacheltje werd aangestoken dan kwamen er grote zwarte dampen uit.”

Yasser vertelde aan Ceelen dat hij voor zijn gezondheid afhankelijk was van mobiele gezondheidsklinieken die langs kwamen. Die klinieken waren er net recent mee opgehouden, omdat de financiering ervan was gestopt. Het gezin kwam daardoor zonder medische zorg te zitten. “Dit raakte mij omdat Yasser een insulineafhankelijke diabetespatiënt is, net als ik. Ik kan niet overleven zonder insuline en ben afhankelijk van medische zorg, en hij dus ook. Ik heb een ziekenhuis, een dokter, insuline en alles wat ik nodig heb en hij is zijn mobiele medische kliniek kwijt. Met het megagrote extra bedrag van 4,3 miljoen euro kunnen en gaan wij heel veel Yassers helpen!”

Crises

In 2018 krijgen een aantal crises onze extra aandacht omdat we verwachten dat de situatie verslechtert of omdat de omstandigheden al slecht zijn met geen direct uitzicht op verbetering.

Dit zijn onder andere: 

In augustus 2017 is het geweld tegen de Rohingya – een bevolkingsgroep in Rakhine State, noordwest Myanmar zonder staatsburgerschap – opgelaaid. Dit gebeurde nadat Rohingya milities politieposten van het Myanmarese leger aanvielen. Het leger sloeg hard terug en gebruikte daarbij veel geweld. Inmiddels zijn bijna 900.000 Rohingya het land uit gevlucht, waarvan de meesten naar Bangladesh. De opvang in de kampen in Bangladesh schiet tekort door het grote aantal vluchtelingen: de concentratie vluchtelingen in sommige kampen behoort tot de hoogste ter wereld. Lees meer op de landenpagina van Myanmar

Met 8 miljoen mensen op de rand van een hongersnood, 1 miljoen bevestigde gevallen van cholera en zeker 3 miljoen mensen op de vlucht in eigen land, is de verwachting dat de oorlog in Jemen in 2018 verder zal escaleren. Het is al meer dan 1000 dagen geleden sinds de oorlog in Jemen begon. Het straatarme land heeft momenteel te maken met een van de grootste humanitaire crises in de wereld. 

De oorlog in Afghanistan zal intensiveren in 2018. Amerika wil met een nieuwe (militaire) strategie het momentum van de Taliban stoppen. De veiligheidssituatie zal hierdoor verslechteren ook mede doordat de Taliban grotere delen van het platteland in handen heeft en de publieke en humanitaire services en hulp minder toegankelijk worden. Dit wordt verder verergerd door de gerichte aanvallen op personeel van humanitaire organisaties. De verwachting is dat de inwoners van Afghanistan hier wederom de dupe van worden. 

Meer weten? Lees hier dan verder.