02-11-2018 | Gezondheid | Jemen

Yousra trotseert kanker te midden van de oorlog in Jemen

Het conflict in Jemen wordt 's werelds ergste humanitaire crisis genoemd. Miljoenen mensen lijden honger en mensen met levensbedreigende ziekten hebben geen toegang tot de behandeling die ze nodig hebben.

Yousra lijdt aan kanker in haar linkeroog. Haar moeder, Hayat Ali, moest haar bijna 282 kilometer van hun huis in de havenstad Hodeidah naar de hoofdstad Sana'a brengen voor de diagnose. Yousra onderging vervolgens een week chemotherapie in Sana'a's Al-Jumhuri ziekenhuis, betaald door een lokale liefdadigheidsinstelling.

Maar Hayat (20) had al snel geen geld meer en kon de behandeling van Yousra niet langer voortzetten. De toestand van het kleine meisje is verslechterd en er bestaat de kans dat de kanker haar hersenen kan bereiken.

"Als ze me vertelden dat ze een operatie konden doen om haar mijn oog te geven, zou ik het doen."

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben ongeveer 35.000 mensen kanker in Jemen, met ongeveer 11.000 nieuwe gediagnosticeerde gevallen elk jaar. Yousra's enige hoop op overleven is om een operatie in het buitenland te ondergaan. Het International Rescue Committee zorgde voor Yousra in een voedingscentrum. Zij verzorgen ook verdere scans en diagnostiek om mogelijke behandelingen buiten Jemen te coördineren. Maar Hayat kan zich geen vliegticket of kostbare procedure veroorloven.

"Ik probeer al drie jaar iemand te vinden om haar te behandelen. Ik ben op zoek naar iemand die kan helpen."

Yousra is een van de vele ernstig zieke kinderen in Jemen die niet de medische behandeling kan krijgen die ze nodig heeft. Het gezondheidssysteem van het land is aan flarden: honderden ziekenhuizen en zorginstellingen zijn door de oorlog verwoest of beschadigd, waardoor de helft van het land geen toegang heeft tot zelfs ook maar basisgezondheidszorg.

Ondervoeding

Hayat is ook uiterst bezorgd over haar andere twee kinderen, die ondervoed zijn. Ze neemt ze mee naar gezondheidscentrum in Sana'a dat ondersteund wordt door onze partner het IRC, om daar gewogen, gemeten en behandeld te worden. Er is een alarmerende toename van ondervoede kinderen Jemen, vooral onder kinderen jonger dan vijf jaar. De prijzen zijn tijdens de oorlog omhooggeschoten en met een ingestorte economie kunnen mensen niet genoeg voedsel voor hun gezin betalen.

Onze hulp

In de vier jaar van dodelijk conflict zijn door beide partijen veel luchtaanvallen gelanceerd, waarvan regelmatig burgerdoelen als ziekenhuizen, universiteiten, scholen en andere niet-militaire doelen het doelwit waren. Het IRC en Stichting Vluchteling werken in Jemen onvermoeibaar samen en bieden levensreddende hulp aan duizenden mensen zoals Yousra en haar familie. Lees hier meer over het werk van Stichting Vluchteling en het IRC in Jemen.