01-11-2018 | Zuid-Soedan

Update: een stapje dichterbij vrede in Zuid-Soedan?

Op woensdag 31 oktober, verzamelden duizenden mensen zich in de hoofdstad van Zuid-Soedan, Juba, om de ondertekening van het nieuwe vredesakkoord te vieren. De voornaamste vijanden in de burgeroorlog, president Kiir en rebellenleider en voormalig vice-president Machar, woonden beiden de ceremonie bij.

Machar was voor het eerst sinds zijn ballingschap van twee jaar terug in het land.

De strijdende partijen waren in staat om de geschillen opzij te zetten en een vredesovereenkomst te ondertekenen. Eerder werden er al vredesovereenkomsten getekend, maar de partijen hielden zich hier niet aan. Ondanks de kans op spanningen, verliep de dag kalm.

Dit geeft enige hoop op een einde van de vijfjarige burgeroorlog en het langdurige lijden van de Zuid-Soedanese bevolking. President Kiir bood voor het eerst zijn verontschuldigingen aan aan het volk.

De oorlog is echter nog lang niet voorbij: op sommige plekken wordt nog gevochten en het Zuid-Soedenese volk lijdt nog steeds enorm. Vooral de honger is een groot probleem; 69% van de bevolking (meer dan 6 miljoen mensen) kampt met acute voedselonzekerheid. Dit is het gevolg van het langdurige conflict dat de economie heeft verstoord en waardoor veel mensen niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Lees hier verder over de situatie in Zuid-Soedan.

Stichting Vluchteling werkt sinds 1989 in Zuid-Soedan en biedt gezondheidszorg, bestrijding van ondervoeding, bescherming van kinderen en vrouwen en ondersteuning na gender gerelateerd geweld. Ook richten we ons op de verbetering van de woon- en leeromgeving voor kinderen, klik hier voor het project. Daarnaast bieden we bescherming en economisch welzijn voor Zuid-Soedanese vluchtelingen in Bidi Bidi, Oeganda.