Jemen 640x384 new

Organisaties achter Giro555 pleiten voor humanitaire toegang Jemen

In 2017 haalde Giro555 met de Nationale Actie ‘Help slachtoffers hongersnood’ onder andere geld op voor de dreigende hongersnood in Jemen. De situatie in het land dat sinds 2015 wordt geteisterd door een burgeroorlog is het afgelopen jaar helaas alleen maar verder achteruit gegaan. De VN deed deze maand een dringende oproep aan de wereld om alles in het werk te stellen om de dreiging van de grootste hongersnood ooit een halt toe te roepen. De organisaties achter Giro555 - waar Stichting Vluchteling ook onderdeel van uitmaakt - maken zich ernstige zorgen over deze humanitaire ramp. Een aantal van de betrokken organisaties is actief in het gebied en heeft de hulp opgeschaald. Zij roepen op tot humanitaire toegang en een einde aan het conflict. 

Dreigende hongersnood 

Het armste en minst ontwikkelde land van het Midden-Oosten maakt sinds begin 2015 een verwoestende en complexe humanitaire crisis door: een burgeroorlog, epidemieën, voedselonzekerheid, ondervoeding, gebrekkige gezondheidszorg en een volledig ingestorte economie. Door het voortslepende conflict is er een groot tekort aan voedsel, medicijnen en schoon drinkwater. Ruim driekwart van de bevolking (22 miljoen mensen) is afhankelijk van internationale hulp.

De afgelopen maanden is het geweld verder opgelaaid. Sinds mei wordt de havenstad Hodeidah - één van de belangrijkste import- en exporthavens van het land, ook voor humanitaire hulp – geteisterd door geweld en luchtaanvallen. Dit beperkt de humanitaire toegang tot de regio en heeft een enorme impact op de voorziening van voedsel, veilig drinkwater en medicijnen. Ook zijn veel gezondheidscentra en scholen in de stad verwoest en hebben ruim een half miljoen mensen hun huizen in de regio moeten verlaten.

De VN waarschuwde afgelopen maand voor een dreigende hongersnood voor 14 miljoen mensen en kwam met een vijfpuntenplan om dit te voorkomen, met onder meer een staakt het vuren voor humanitaire toegang, meer fondsen en steun voor de humanitaire operatie en een eind aan het conflict (lees hier het plan).

Hulp en uitdagingen

Zeven van de elf hulporganisaties achter Giro555 zijn aanwezig in het gebied. Zij bieden hulp in de vorm van voedsel, water, sanitatie, hygiëne, medische hulp, onderwijs en bescherming. De hulpverlening wordt bemoeilijkt door tal van uitdagingen.

Het continue geweld maakt het erg lastig voor hulpverleners hun werk te doen en veel gebieden zijn moeilijk bereikbaar. Burgerdoelen zoals scholen en ziekenhuizen, worden regelmatig getroffen door bombardementen en ook hulpverleners zijn regelmatig doelwit van aanvallen. Door de oorlog, daarmee gepaard gaande sancties en gevechten rond de toevoerhaven, is de infrastructuur zeer gebrekkig en zijn de prijzen van voedsel en benzine inmiddels torenhoog. Toegang tot schoon drinkwater is beperkt en er zijn uitbraken van cholera wegens gebrek aan water en slechte hygiëne. Tot slot leidt het wachten op toestemming van en coördinatie met de lokale overheden en het onderhandelen met strijdende partijen over veilige toegang tot veel vertragingen, waardoor hulpoperaties onnodig veel tijd kosten.

Oproep tot humanitaire toegang en einde aan het conflict

Samen met de andere organisaties achter Giro555 die werkzaam zijn in Jemen bieden we niet alleen hulp. We roepen ook op de strenge restricties op de commerciële import te versoepelen en de toegang voor humanitaire hulpverlening te verbeteren. Daarnaast roepen we alle partijen in het conflict op om een staakt het vuren in te stellen - in ieder geval in Hodeidah - en een politieke oplossing te vinden voor dit conflict. Een aantal organisaties, waaronder Stichting Vluchteling, hebben gezamenlijk een gesprek over Jemen aangevraagd met minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het doel van het gesprek is om de grootste knelpunten voor de humanitaire hulpverlening en het vijfpuntenplan met onder andere humanitaire toegang, zoals gepresenteerd door UN OCHA, te bespreken.

Wat doet Stichting Vluchteling

In samenwerking met onze partner het IRC biedt Stichting Vluchteling gezondheidszorg door middel van mobiele medische teams, bestaande uit een medisch assistent, zuster, verloskundige, apotheker, gezondheidsadviseur, voedingsassistent en specialist op het gebied van voeding voor jonge kinderen. De teams ondersteunen bestaande basis gezondheidszorgvoorzieningen in het bieden preventieve en curatieve zorg aan volwassenen en kinderen op het gebied van overdraagbare ziektes, wondverzorging, reproductieve gezondheidszorg en inentingen, behandelen ziektes en rapporteren over uitbraken van ziekten aan de autoriteiten. Ook geven we gezondheids- en hygiënevoorlichting, screenen op ondervoeding en ondersteunen een gezondheidspost voor noodverloskunde en pasgeborenen. Deze post wordt voorzien van medicijnen, apparatuur en gereedschap voor renovaties, en medewerkers van de post worden getraind om duurzaamheid en kwaliteit van het project te garanderen. Deze hulp bieden we in het zuiden van Jemen in plaatsen als Lahj en Aden. 

Klik hier voor meer informatie over het werk van Stichting Vluchteling in Jemen.