29-11-2018

Nacht van de Vluchteling 2019: 10e speciale editie!

In 2019 is het de tiende keer dat de Nacht van de Vluchteling wordt georganiseerd. Om die tiende editie te markeren, werken Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Stichting Vluchteling in 2019 samen om een extra speciale editie van de Nacht van de Vluchteling te organiseren.

De Nacht van de Vluchteling vindt in 2019 plaats in het weekend van zaterdag 15 op zondag 16 juni. Stipt middernacht klinkt het startschot voor de 40 kilometerloop op vijf plekken verspreid door het hele land. De 40 kilometer routes zijn:

Bovendien komen er naast een 20 km Amsterdam en een 10 km Amsterdam dit jaar ook twee routes van 20 km Rotterdam en 10 km Rotterdam. Ruime keuze dus!

Vluchtelingenkamp Westerbork

Kamp Westerbork is in 1939 gebouwd als vluchtelingenkamp midden op de Drentse heide. Ongeveer duizend Joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk werden er ondergebracht. Ze kregen eten, onderdak en verzorging. Hetzelfde doet Stichting Vluchteling elke dag, vluchtelingen helpen met noodhulp, zoals water, voedsel en medische zorg.

Bijzondere wandelervaring

Beide organisaties willen met de Nacht van de Vluchteling aandacht vragen voor de problemen van vluchtelingen toen en nu. Om de tiende editie een bijzonder tintje te geven, komt er een eenmalige editie van 40 kilometer. Die route start stipt middernacht vanuit Kamp Westerbork in Hooghalen (Drenthe), gaat noordwaarts en finisht de volgende ochtend in de stad Groningen.

Lopers die meedoen zamelen zoveel mogelijk geld in voor noodhulp aan vluchtelingen. Vorig jaar werd met de Nacht van de Vluchteling 1,7 miljoen euro opgehaald door 5.200 deelnemers. Naast het ophalen van geld, vragen de lopers met hun deelname op een positieve manier aandacht aan vluchtelingen en ontheemden.

Schrijf je vandaag nog in

De inschrijving is geopend! Heb jij je nog niet ingeschreven, doe het dan snel. Het belooft een onvergetelijke en pittige nacht te worden. Loop mee!