15-10-2018

VIDEO: Venezolaanse vluchtelingen roepen wanhopig vanuit hun cel

Directeur Tineke Ceelen werd gister op Curacao in de kraag gevat tijdens een interview met een parlementslid. Bij de gevangenis waar Venezolaanse vluchtelingen gedetineerd zijn, kwam de politie nabij en verbood het filmen. Tijdens het filmen roepen ineens vanuit de gevangenis Venezolaanse vluchtelingen om hulp.

Afgelopen weekend bezochten we het eiland om de situatie te bekijken. ‘Het is grimmig. Er is geen asielprocedure. Mensen die hier vanuit Venezuela arriveren, worden niet geregistreerd. Daarom is het gissen om hoeveel vluchtelingen het gaat,’ aldus Tineke. Volgens ruwe schattingen zijn er momenteel ruim 15.000 Venezolanen op Curaçao, dat is ongeveer 10 procent van de totale bevolking.

‘Deze mensen zijn hier illegaal, ze worden uitgebuit, soms ook seksueel, en kunnen noodzakelijke hulp niet betalen. Als ze worden uitgezet, zitten ze eerst dagen of zelfs maanden vast in barakken.’

Nederland moet Curaçao, dat deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden, veel meer hulp bieden. ‘Nederland zou zich om te beginnen moeten houden aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en fatsoenlijke opvang moeten regelen voor mensen die hulp nodig hebben.'  Doordat er nauwelijks een registratieprocedure is, valt lastig te inventariseren welke hulp er nodig is.

Tineke Ceelen is net aangekomen in Cúcuta, Colombia, waar Stichting Vluchteling Venezolaanse vluchtelingen ondersteunt met noodhulp in de vorm van medische verzorging, psychosociale hulp, cash en eten. De komende dagen zullen we verslag doen van onze reis in Colombia.