16-10-2018 | Bescherming | Venezuela

VIDEO: ‘Wat ons in Venezuela wacht is 15 jaar cel of de dood’

Ambassadeur Art Rooijakkers is samen met directeur Tineke Ceelen op reis naar Curacao en Colombia om te praten met Venezolaanse vluchtelingen. In Curacao spreekt hij met José, een politiek vluchteling die vastzit in de gevangenis: ‘Wat ons in Venezuela wacht is 15 jaar cel of de dood.’

‘Ik zit hier omdat ik politiek asiel heb aangevraagd. We slapen op de grond. De politie valt ons elke drie, vier uur lastig. Ze maken ons wakker en controleren ons. We hebben niks gedaan.’

Dat zijn de dramatische woorden die een opgesloten vluchteling op Curaçao sprak. Art Rooijakkers, ambassadeur van Stichting Vluchteling, en directeur Tineke Ceelen willen de situatie van Venezolaanse vluchtelingen bespreekbaar maken. ‘We waren het alleen niet eens met de regering van Venezuela. Ik vraag aan de minister of de koning om ons te helpen. Want wat ons in Venezuela wacht is 15 jaar cel of de dood,' zegt José.

'Ik vraag aan de minister of de koning om ons te helpen. Want wat ons in Venezuela wacht is 15 jaar cel of de dood.'

Art Rooijakkers is aangeslagen, en reageert onthutst: ‘Ik kan mij gewoon niet voorstellen dat dit gebeurt. Dit is het koninkrijk der Nederlanden, daar is Curaçao onderdeel van. Dat is ons grondgebied en hier zitten mensen onder dit soort omstandigheden vast. Dat is wel iets waar ik mij als Nederlands staatsburger kapot voor schaam, om eerlijk te zijn.’

Art en Tineke zijn vandaag verder gereisd naar Cúcuta in Colombia om samen Venezolaanse vluchtelingen te spreken en een hart onder de riem te steken. Stichting Vluchteling biedt daar Venezolaanse vluchtelingen onder andere cash noodhulp en medische zorg.