26-10-2018 | Gezondheid | Congo

Update: Ebola in Oost-Congo

Op 8 mei 2018 kondigde de Congolese overheid een Ebola-uitbraak in de Equateur provincie af. Het begon met 17 doden in een afgelegen plaats in het westen van het land (Ikoko-Impenge). Het virus verspreidde zich snel naar regio’s waar meer mensen wonen. Gelukkig kon de Ebola-uitbraak in deze regio rond de stad Mbandaka relatief snel onder controle gebracht worden.

Juist op dat moment ontstond een nieuwe Ebola-uitbraak in het Oosten van Congo, rond de steden Beni en Butembo in de provincie Noord-Kivu. Dit gebied wordt geteisterd door veel geweldwat de preventie, het vaccineren en de isolering en behandeling van de zieken zwaar bemoeilijkt. Stichting Vluchteling trok 400.000 euro uit om het International Rescue Committee (IRC) te ondersteunen bij de behandeling en preventie van verspreiding van Ebola.

In totaal zijn er 238 geregistreerde gevallen van Ebola in Oost-Congo, waarvan 65% is overleden

Op 21 oktober waren er in Oost-Congo 238 gevallen van Ebola geregistreerd, waarvan 155 mensen (65%) inmiddels zijn overleden. Het aantal geïnfecteerden neemt nog steeds toe, met een gemiddelde van 3 per dag. De meesten van hen bevinden zich in en rond de stad Beni. Een groot probleem is het traceren en opvolgen van mensen die in contact zijn geweest met mensen met Ebola. Bovendien bemoeilijken het geweld en de onveiligheid in het gebied de hulpverlening zeer.

De situatie in Noord-Kivu is erg verslechterd door een toename van het geweld in de regio sinds medio 2017. Naar schatting zijn in Noord-Kivu een miljoen mensen ontheemd. De bevolking heeft grote behoefte aan gezondheidszorg en bescherming. Deze noden nemen nog toe door de Ebola-uitbraak.

Naar schatting zijn in Noord-Kivu een miljoen mensen ontheemd

Met de hulp van Stichting Vluchteling worden naar schatting ruim 500.000 mensen bereikt. Stichting Vluchteling en het IRC zorgen ervoor dat gezondheidsposten zoveel mogelijk normaal hun werk kunnen blijven doen, door aan de poort verdachte patiënten te screenen en hen direct door te verwijzen naar een Ebola-behandelcentrum. Verder investeren we veel in voorlichting en bewustwording. Dit is hard nodig, aangezien een deel van de lokale bevolking een groot vn wantrouwen heeft jegens internationale hulpverleners en de bestrijding van Ebola inbreuk doet op traditionele zorg- en begrafenisrituelen.