11-10-2018

Stichting Vluchteling bezoekt Venezolanen op Curaçao

Vanavond in de uitzending van Zembla is er aandacht voor de Venezolanen die massaal naar de eilanden Aruba en Curaçao trekken op de vlucht voor de malaise en grote tekorten aan voedsel en medicijnen in eigen land. De minister-presidenten van de eilanden zijn heel kritisch over de aanpak van de Nederlandse regering. Aankomende vrijdag reist directeur Stichting Vluchteling Tineke Ceelen naar Curaçao om ter plekke te bespreken hoe wij als Stichting Vluchteling onze hulp in Colombia kunnen intensiveren en we de vrijwilligers op Curaçao kunnen ondersteunen.

We zitten er boven op

Stichting Vluchteling volgt de ontwikkelingen in en rondom Venezuela op de voet. De verhalen die we uit eerste hand hebben gehoord van gevluchte Venezolanen in Colombia zijn ernstig. Omdat de situatie verder verslechtert, reist directeur Tineke Ceelen vrijdag af naar Curaçao en Colombia om ter plekke te bespreken hoe wij als Stichting Vluchteling onze hulp in Colombia kunnen intensiveren en we de vrijwilligers op Curaçao kunnen ondersteunen.

"Ik verwacht uiteraard van ons land hetzelfde. Dat we solidair zijn met Curaçao en Aruba die te maken hebben met serieuze problemen door de toestroom van Venezolaanse burgers. De aantallen lijken niet hoog, maar procentueel gezien zou dat voor Nederland betekenen dat in korte tijd er ineens 1,5 miljoen mensen bijkomen."

Reactie Tineke Ceelen

Ceelen: "Ik verwacht uiteraard van ons land hetzelfde. Dat we solidair zijn met Curaçao en Aruba die te maken hebben met serieuze problemen door de toestroom van Venezolaanse burgers. De aantallen lijken niet hoog, maar procentueel gezien zou dat voor Nederland betekenen dat in korte tijd er ineens 1,5 miljoen mensen bijkomen. We hebben het hier over een gebied binnen ons Koninkrijk dat in zwaar weer verkeert. Ons bereiken wanhopige berichten van vrijwilligers die niet meer weten wat te doen. De eilanden hebben te maken met een krimpende economie, hoge werkloosheid en armoede. En daar komt dan nog deze toestroom aan mensen op de vlucht voor honger en geweld bij.”

Handige linkjes:

Bekijk hier de eerste beelden van de Zembla uitzending van vanavond: ‘Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden’

Lees hier over het bezoek van Tineke Ceelen aan Colombia en Venezuela eerder dit jaar

Lees hier over de verslechterende situatie in Venezuela en waarom zoveel mensen zijn gevlucht