05-10-2018 | Congo

Onze held Denis Mukwege wint Nobelprijs voor de Vrede

Onze held, onze vriend en jarenlange partner dokter Denis Mukwege heeft zojuist de Nobelprijs gewonnen voor de Vrede. Hij ontvangt de prijs vanwege zijn jarenlange inzet in de strijd tegen seksueel geweld in oorlogsgebieden. We zijn diep ontroerd, geraakt en zo trots.

Dokter Denis Mukwege is gynaecoloog in de Democratische Republiek Congo en oprichter van het Panzi Ziekenhuis in Bukavu. Hij is specialist in de behandeling van slachtoffers van seksueel geweld, een specialisatie waarin hij wereldwijd als expert wordt beschouwd. Gewelddadige verkrachtingen worden in Congo dagelijks ingezet als oorlogswapen. In het Panzi Ziekenhuis werden de afgelopen 15 jaar tienduizenden vrouwen behandeld aan de gevolgen van seksueel geweld.

Dr. Mukwege: "Als je zo veel duivels kwaad ziet, als je een baby van een half jaar oud ziet met volledig verminkte geslachtsdelen, vraag je je af wat iemand bezielt die zoiets doet. Maar het is de kracht van die vrouwen die me inspireert, me drijft en mij kracht geeft. Er gebeurt veel slechts, maar die vrouwen belichamen alle schoonheid en liefde van de mens. Die vrouwen zijn sterk. En ik kan me alleen maar inzetten voor die sterke vrouwen."

Trots
Stichting Vluchteling ondersteunt sinds 2010 het werk van Dr. Denis Mukwege, voornamelijk met de financiering van mobiele medische klinieken in de Congolese provincie Zuid-Kivu.

Directeur Tineke Ceelen: "Eindelijk! Hij was al jarenlang genomineerd, dit is meer dan terecht. Ik ben zo ongelooflijk trots."

Tineke Ceelen: "Ik ben diep ontroerd, emotioneel, en heel erg blij"

Onderscheidingen
Dr. Mukwege heeft voor zijn werk al vele onderscheidingen mogen ontvangen. Na het winnen van de Van Heuven Goedhart Penning en de Right Livelihood Award, nominaties voor de Nobelprijs voor de Vrede en benoeming tot Afrikaan van het jaar 2011, de prestigieuze Sacharovprijs voor de vrijheid van denken, ontvangt hij nu de Nobelprijs. Hiermee wordt Mukwege beloond voor zijn decennialange strijd tegen seksueel geweld.