12-10-2018 | Venezuela

Ontmoeting met Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao

Vandaag reist onze directeur Tineke Ceelen, samen met ambassadeur Art Rooijakkers, naar Curaçao. De vluchtelingen uit Venezuela zijn de afgelopen weken veel in het nieuws geweest, maar bijna nooit zelf aan het woord.

Het is voor het eerst dat we voet aan wal zetten in Caribisch Nederland. We gaan er kennismaken met collega’s van het Rode Kruis, vertegenwoordigers van de regering, het parlement en de kerk, maar vooral met Venezolaanse vluchtelingen. Zij verkeren daar in erbarmelijke omstandigheden. De komende dagen houden we jullie op de hoogte van de situatie op Curaçao, en ook daarna, als we doorreizen naar Cucuta in Colombia, waar we al sinds mei van dit jaar vluchtelingen uit Venezuela helpen.

Wat is er aan de hand in Venezuela?

Venezuela verkeert in een diepe politieke en economische crisis, met enorme inflatie en grote voedseltekorten. Het land heeft een van de grootste oliereserves ter wereld, maar de olieproductie en de hele economie zijn ingestort. De inflatie is enorm, geldbiljetten zijn nauwelijks meer wat waard.

Basisvoorzieningen als voedsel en medicijnen zijn bijna niet meer verkrijgbaar en wat wel beschikbaar is, is onbetaalbaar geworden voor de gewone burger. Daarnaast worden de gezondheidsvoorzieningen het hardst geraakt. In de publieke ziekenhuizen zijn steeds minder medicijnen en voorzieningen beschikbaar. Ook criminaliteit en geweld zijn sterk toegenomen.

Vlucht

Door de groeiende politieke onrust en de economische onzekerheid in het land zijn op dit moment naar schatting 1,6 miljoen Venezolanen het land ontvlucht. Zij trekken veelal naar buurland Colombia en in lagere aantallen ook naar Aruba en Curaçao. Het geweld tegen de protesterende bevolking, gebrek aan voedsel en medische zorg en verlies aan inkomsten zijn de belangrijkste redenen voor vertrek.

Hulp

In samenwerking met onze partner het International Rescue Committee (IRC) voert Stichting Vluchteling hulpprogramma's uit in Colombia. Wij bieden steun aan slachtoffers van seksueel geweld, economische hulp in de vorm van cash, en medische zorg. Lees hier alles over onze hulp in Colombia.

De verhalen die we uit eerste hand hebben gehoord van gevluchte Venezolanen in Curacao zijn ernstig. Omdat de situatie verder verslechtert, reist directeur Tineke Ceelen af naar Curaçao en Colombia om ter plekke te bespreken hoe wij als Stichting Vluchteling onze hulp voor de Venezolanen kunnen intensiveren en we de vrijwilligers op Curaçao kunnen ondersteunen.