Giro555 in actie voor slachtoffers Sulawesi

Vandaag starten de samenwerkende hulporganisaties een Nationale Actie voor de slachtoffers van de aardbevingen en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi. De ramp heeft sinds vrijdag 1200 mensen het leven gekost, bijna 50.000 mensen zijn ontheemd en tot 1,5 miljoen mensen getroffen. Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers de komende dagen nog verder stijgt, omdat veel gebieden nu nog niet toegankelijk zijn. De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 roepen iedereen in Nederland op om in actie te komen voor de slachtoffers in Indonesië.

“De combinatie van een tsunami, aardbevingen en modderstromen hebben een grote ravage aangericht”, zegt Marinus Verweij, Giro555-actievoorzitter. “Nog steeds worden er mensen onder het puin vandaan gehaald en er is een grote behoefte aan drinkwater, medicijnen en onderdak. Als samenwerkende hulporganisaties slaan we de handen ineen om hulp te verlenen.” 

Grote behoefte aan drinkwater, medicijnen en onderdak
De hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf, of via lokale partners, in het gebied aanwezig. Zij bieden directe noodhulp, zoals onderdak, voedsel, tenten, dekens, hygiëne-pakketten, medische zorg en drinkwater. De hulpverleners richten zich daarnaast ook op het zoeken naar slachtoffers tussen het puin en het beschermen van kinderen. Diverse organisaties hebben speciale teams gestuurd om inventarisaties van de noden te doen. 

Veel gebieden op Sulawesi zijn nog onbereikbaar. Hierdoor is de omvang van de ramp moeilijk in te schatten. Jan Gelfand van het Internationale Rode Kruis in Jakarta: “We werken de klok rond, maar de grootste uitdaging op dit moment is toegang krijgen tot alle mensen in de getroffen dorpen en steden. De volgende stap is om grote hoeveelheden essentiële hulpgoederen naar het rampgebied brengen. Transport is nauwelijks mogelijk door kapotte wegen, de stroom is op veel plekken uitgevallen en communicatie verloopt moeizaam.”

Nederland helpt Sulawesi (Indonesië)
Vanaf vandaag worden fondsenwervende spots uitgezonden op radio, televisie en social media. 
De komende weken worden door heel Nederland acties gestart om geld in te zamelen voor de slachtoffers in Indonesië. Giro555 roept iedereen in het land, ook scholen, bedrijven, sportclubs om een bijdrage te leveren om zoveel mogelijk levens te redden. 

Via social media worden acties bijgehouden via de hashtag #nlhelptsulawesi. Op Facebook www.facebook.com/giro555 verschijnen de komende weken updates over de situatie ter plaatse en er worden regelmatig verbindingen gelegd met hulpverleners ter plekke. 

Stichting Vluchteling onderdeel van Giro 555 

Bij uitzonderlijk grote rampen slaan we samen met 10 andere hulporganisaties de handen ineen om fondsen te werven onder de naam ‘Giro 555’. Hierbij werken we samen met Nederlandse omroepen en zenders om heel Nederland te vragen zich aan te sluiten. De eerste Nationale Actie was in 1984 vanwege de hongersnood in Afrika. Sindsdien zijn er meer dan 40 acties geweest. Stichting Vluchteling draagt alleen bij aan SHO-acties die gaan over hulpverlening aan mensen die moeten vluchten voor oorlog en geweld. Stichting Vluchteling heeft geen collega's in Indonesië die meehelpen in de hulpverlening.