08-01-2018

De pianist van Yarmouk op tournee voor Stichting Vluchteling

Aeham Ahmad, auteur van het net uitgekomen boek: 'De pianist van Yarmouk', maakt op 11 januari aanstaande een muzikale tournee door Nederland. Hij doet op die dag vier treinstations aan: Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Nijmegen. Op elk station geeft hij een kort piano-optreden op de openbare piano in de centrale hal. Hiermee vraagt hij aandacht voor zijn bijzondere levensverhaal waarover hij vertelt in het boek én voor de Nacht van de Vluchteling op 16 juni. Aeham Ahmad zal tijdens die nacht een muzikaal optreden verzorgen.

[update] Op de volgende tijden en stations zal Aeham Ahmad spelen op 11 januari: 

  • 08.30-9.40 uur Amsterdam Centraal 
  • 10.45-11.45 uur Den Haag Centraal 
  • 12.30-13.30 uur Utrecht Centraal 
  • 14.40-15.30 uur Nijmegen Centraal 

Het beeld van Aeham Ahmad spelend op de piano te midden van het puin van een verwoeste straat in Yarmouk, een voorstad van Damascus, is iconisch. Het symboliseert de immense destructie in Syrië en tevens de onbedwingbare levenskracht van mensen. Het beeld ging de wereld over terwijl Aeham Ahmad hetzelfde lot onderging als honderden, duizenden anderen: een gevaarlijke vlucht over land, over zee, de verschrikkelijke route door de Balkan, waarbij hij zijn vrouw en familie moest achterlaten. 

Ahmad wordt in de media wel 'the pianist from the ruins' genoemd

Duitsland

Eenmaal in Duitsland aangekomen volgde de peilloze wanhoop van familie en vrienden gescheiden te zijn, zijn hele vorige leven, alles wat hem bekend was te moeten missen. De ‘redding’ van zijn muziek is een weerkerend thema in zijn verhaal. Ahmad wordt in de media wel the pianist from the ruins genoemd. In het boek: 'De pianist van Yarmouk', vertelt hij voor het eerst zijn eigen verhaal, het hele verhaal. 

‘Een ontroerend verhaal over de veerkracht van de mens en de universele waarde van muziek.’
aldus Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling

De Nacht van de Vluchteling
Aeham Ahmad zal zaterdag 16 juni een bijzonder muzikaal optreden verzorgen tijdens het feestelijke startprogramma van de Nacht van de Vluchteling. De Syrische pianist brengt daar zijn vrolijke noten ten gehore aan de vele duizenden mensen die in het holst van de nacht 40 kilometer zullen wandelen en daarmee een zo hoog mogelijk bedrag bij elkaar wandelen voor levensreddende noodhulp voor vluchtelingen wereldwijd.

Stichting Vluchteling in Syrië
Al bijna zeven jaar lang lijdt de bevolking onder de nietsontziende burgeroorlog in Syrië. Meer dan elf miljoen mensen zijn in eigen land of naar de buurlanden op de vlucht geslagen. Stichting Vluchteling zorgt voor levensreddende noodhulp en structurele hulp. Zo bieden we onder andere medische zorg, onderwijs en cashhulp.

Aeham Ahmad (1988) Syrische pianist groeide op in vluchtelingenkamp Yarmouk. In 2015 werd hij wereldberoemd door zijn publieke piano uitvoeringen tijdens de burgeroorlog in Syrië. Nadat IS-strijders het vluchtelingenkamp hadden ingenomen en zijn piano vernietigd, vluchtte hij naar Duitsland. In 2015 ontving hij de eerste Beethovenprijs voor mensenrechten, vrede en integratie.