08-09-2017 | Bescherming | Myanmar

Vluchtelingenaantal stijgt enorm door geweld in Myanmar

Vanmorgen berichtte UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, dat het aantal vluchtelingen is opgelopen tot 270.000.

Twee dagen geleden meldden we nog dat er zo’n honderdduizend Rohingya op de vlucht zijn geslagen voor het geweld in de deelstaat Rakhine.

Frustrerend

Stichting Vluchteling maakt zich ernstige zorgen over de situatie en is enorm gefrustreerd dat hulpverleners nog steeds geen toegang hebben tot het gebied. “Ongelooflijk frustrerend dat we zowel in Myanmar als Bangladesh niet bij deze mensen kunnen om te helpen’’ laat directeur Tineke Ceelen weten.

Inmiddels hebben meerdere hulporganisaties de regering van Myanmar opgeroepen om hulpverleners toe te laten in het conflictgebied. Lees hier de brief die is verstuurd.

Heftigste confrontaties

Afgelopen week leidden gevechten met islamitische milities tot de heftigste confrontaties van de afgelopen vijf jaar. Voornamelijk vrouwen, kinderen en ouderen sloegen op de vlucht. Onder hen zouden ook gewonden zijn. Er gaan verhalen over executies, martelingen en verkrachtingen. Duizenden huizen zijn in brand gestoken.

Ter plekke 

Het gebied waar de ongeregeldheden plaatsvinden, Rakhine, is een van de gebieden waarin we samen met onze partner IRC al jaren hulp verlenen. Het geweld nam zulke ernstige vormen aan, waardoor we tijdelijk onze hulp moesten staken. Met een kleiner team hebben we inmiddels de hulpverlening weer opgestart. Op dit moment focussen we ons in dit gebied met name op medische hulp, door middel van mobiele medische teams. Een ander aandachtsgebied is het bieden van bescherming.

Lees meer over wat we doen in Myanmar.