11-09-2017 | Bescherming | Afghanistan

Videoportretten uit Afghanistan: Humaira

Stichting Vluchteling heeft samen met zeven andere hulporganisaties hulp geboden aan slachtoffers van oorlogsgeweld in Afghanistan. Elke week tonen we een videoportret. Vandaag het vijfde portret: Humaira.
In de eerste helft van 2017 heeft een alliantie van Nederlandse hulporganisaties (Dutch Relief Alliance), waaronder Stichting Vluchteling, 77.000 ontheemde Afghanen geholpen aan huisvesting, voedsel, warmte en schoon drinkwater. Die hulp was hard nodig. Meer dan één miljoen Afghanen zijn ontheemd door oorlogsgeweld. Gevlucht voor de Taliban of IS. Wat ze hadden, zijn ze kwijt.

Uit buurlanden Pakistan en Iran keren bovendien honderdduizenden noodgedwongen terug naar hun land. Maar is het wel hun land? Ooit zijn ze gevlucht voor eerder oorlogsgeweld. Soms wel veertig jaar geleden. Nu – opgejaagd en ongewenst als vluchteling in het buitenland – keren ze terug. Terug naar een land in oorlog.

Komende maanden tonen we elke week een nieuw videoportret uit Afghanistan. Vandaag het vijfde portret: Humaira.

Humaira 

Humaira (41) wordt in haar dorp de weduwe genoemd. Of ze weduwe is weet ze niet. IS ontvoerdde haar man enkele maanden geleden en sindsdien heeft ze niets meer van hem vernomen. Haar kinderen kunnen niet meer naar school om dat Humaira zich geen schoolspullen kan veroorloven.