06-09-2017 | Gezondheid | Myanmar

Myanmar: ruim honderdduizend Rohingya op de vlucht

Bangladesh heeft in korte tijd ruim 120.000 vluchtelingen uit Myanmar opgevangen. Nog eens duizenden zitten vast in het bergachtige gebied in de noordwestelijke deelstaat Rakhine. Stichting Vluchteling helpt, bijvoorbeeld met de inzet van dokters en verpleegkundigen.

Wat is er aan de hand?

Het geweld in de deelstaat Rakhine laaide eind augustus weer op met honderden doden tot gevolg. Volgens recente schattingen van de VN heeft Bangladesh in amper twee weken tijd zeker 123.000 vluchtelingen uit Myanmar opgevangen in geimproviseerde vluchtelingenkampen. Nog eens duizenden zitten vast in het bergachtige gebied in de noordwestelijke deelstaat Rakhine. Het gaat om Rohingya, een moslimminderheid die door de regering van het land niet wordt erkend.

Gevluchte Rohingya en mensenrechtenorganisaties melden dat mensen worden vermoord, verkracht en gemarteld en dat dorpen worden platgebrand. ‘Een humanitaire ramp voltrekt zich voor onze ogen’, zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling. We maken ons grote zorgen over de enorme vluchtelingenstroom die in no time is ontstaan. Er is grote behoefte aan drinkwater, voedsel en medische zorg.’

Hulp ter plekke

Al sinds 2002 is Stichting Vluchteling actief in Myanmar. Samen met het International Rescue Committee (IRC) ondersteunen we onder andere mobiele medische teams in moeilijk te bereiken gebieden in Rakhine. Vanwege het ernstige geweld hebben we onze hulpverlening tijdelijk moeten staken maar zodra de veiligheidssituatie het toestaat zullen we onmiddellijk in actie komen voor de slachtoffers van het conflict.