13-09-2017 | Bescherming | Myanmar

Myanmar: Humanitaire crisis rondom Rohingya vluchtelingen verergert met de dag

De situatie rondom de bedreigde bevolkingsgroep Rohingya wordt met de dag erger. Naar schatting zijn 400.000 vluchtelingen de afgelopen weken gearriveerd in Bangladesh op de vlucht voor het geweld in Myanmar. Er komen dagelijks 20.000 vluchtelingen bij, veel van hen zijn ziek of gewond. ‘De manier waarop de regering van Myanmar de Rohingya uit het land verjaagt, is een schoolvoorbeeld van etnische zuivering’, aldus de VN deze week.

Overvolle vluchtelingenkampen
Vluchtelingen vertellen dat mensen vermoorden, vrouwen verkrachten en dorpen platbranden. De meeste vluchtelingen hebben dagen moeten lopen. Ze zijn uitgeput en hongerig. Het straatarme buurland Bangladesh heeft grote moeite om alle vluchtelingen onderdak te bieden. Naar schatting zitten 70.000 Rohingya in de twee opvangkampen. Nu deze vol zijn, bouwen de Rohingya geimproviseerde onderkomens langs wegen, op berghellingen en in het bos. Het einde van de humanitaire crisis is nog niet in zicht, Bangladesh moet rekening houden met meer vluchtelingen.

Internationale organisaties hebben 64 miljoen euro gevraagd aan de Verenigde Naties om de Rohingya in Bangladesh te helpen. Ze hebben dringend behoefte aan noodopvang, schoon drinkwater, voedsel en medische zorg.

Stichting Vluchteling werkt ter plaatse samen met het noodhulpteam van het International Rescue Committee, die samen met de autoriteiten ter plekke onderzoek doet om zo snel mogelijk de noodhulpactiviteiten te kunnen opstarten.