Ernstig tekort aan voedsel en medische zorg voor Rohingya-vluchtelingen

Volgens de meest recente schattingen zijn de afgelopen weken inmiddels meer dan 412.000 mensen de grens overgestoken naar Bangladesh, op de vlucht voor het massale geweld in Myanmar. De meeste mensen behoren tot de bevolkingsgroep Rohingya. Bijna de helft van deze bedreigde groep is op de vlucht geslagen.

Grote aantallen vluchtelingen verblijven op dit moment in spontane onderkomens in stedelijke en plattelandsgebieden, hun levensomstandigheden zijn zwaar en schrijnend. Volgens OCHA, de noodhulporganisatie van de VN, hebben naar schatting 172.000 vluchtelingen geen toegang tot basisgezondheidszorg. Daarnaast hebben zo’n 300.000 vluchtelingen dringend behoefte aan voedsel, waaronder zeker 154.000 kinderen jonger dan 5 jaar.

Hoe helpt Stichting Vluchteling

Stichting Vluchteling maakt zich grote zorgen om de recente ontwikkelingen in Myanmar en is al tientallen jaren actief voor gevluchte en door conflict getroffen Myanmarezen in de regio. Zo zorgen rugzakdokters van onze lokale partner voor medische zorg en voorlichting in vooral oostelijk Myanmar. Daarnaast behandelen hulpverleners, dokters en verpleegkundigen van onze samenwerkingspartner het IRC, patiënten via mobiele medische teams in negen gezondheidsklinieken in de centraal en noordelijk Rakhine State.

Stichting Vluchteling onderzoekt bovendien de mogelijkheden om zo snel mogelijk hulp op te starten voor nieuwe groepen ontheemden in Rakhine State. In Bangladesh verkent een noodhulpteam van IRC samen met Stichting Vluchteling de mogelijkheden om zo snel mogelijk toegang te krijgen tot de overvolle kampen en alternatieve locaties, langs de grens met Myanmar. “We zien allemaal de beelden van Rohingya’s die berooid en wanhopig Bangladesh binnenstromen. We moeten ons tot het uiterste inspannen zo spoedig mogelijk de benodigde hulp bij deze mensen te krijgen,” zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling.