10-09-2017 | Gezondheid | Jemen

Cholera-epidemie in Jemen treft meer dan 600.000 mensen

De cholera-epidemie in Jemen heeft sinds eind april al ruim 600.000 mensen getroffen en meer dan 2.000 levens geëist. “De humanitaire situatie in Jemen is rampzalig,” aldus Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling.

Het aantal mensen dat besmet raakt met de infectieziekte neemt in rap tempo toe, liet gezondheidsorganisatie WHO deze week weten. In Jemen woedt een slepende en gewelddadige burgeroorlog. Daardoor zijn inmiddels meer dan 3 miljoen mensen ontheemd. Meer dan twee miljoen mensen lijden honger. De Verenigde Naties zeiden eerder al dat Jemen dicht bij totale ineenstorting is. Daar komt nu de uitbraak van het zeer besmettelijke ziekte cholera nog bij.

Onze hulpverlening

Stichting Vluchteling helpt samen met partnerorganisatie IRC in de provincie Al Dhale’e, de districten Al Dhale’e, Al Azariq, Al Husha, Al Shuaib. We helpen ontheemde kinderen en volwassenen in gespecialiseerde behandelcentra met medicatie. We zorgen voor een verbetering van de hygiëne door voorlichting te geven en hygiëne kits uit te delen om cholera te voorkomen (met o.a. handzeep, waterzuiveringstabletten en jerrycans). Ook helpen we met de beschikbaarheid van schoon water. 

Lees meer hierover op onze pagina over Jemen.


Aandacht voor goede hygiëne op Lowlands

Drie weken geleden vroeg Stichting Vluchteling op het festival-Lowlands nog aandacht voor de hygiënische situatie van vluchtelingen. Bezoekers die massaal op campings verbleven, zochten maar wat graag de extra schone en luxe toiletten van Stichting Vluchteling op. Vluchtelingen of ontheemden, zoals in Jemen, hebben deze keuze tussen schone en vieze toiletten niet. Met het bezoek aan een schoon toilet of een schone douche hebben de festivalgangers geld op gehaald voor hygiëne kids, schoon water en andere sanitaire voorzieningen voor mensen op de vlucht.