29-08-2017 | Bescherming | Afghanistan

Videoportretten uit Afghanistan: Sami en Nabha

Stichting Vluchteling heeft samen met zeven andere hulporganisaties hulp geboden aan slachtoffers van oorlogsgeweld in Afghanistan. Elke week tonen we een videoportret. Vandaag het derde portret: Sami en Nabha.

In de eerste helft van 2017 heeft een alliantie van Nederlandse hulporganisaties (Dutch Relief Alliance), waaronder Stichting Vluchteling, 77.000 ontheemde Afghanen geholpen aan huisvesting, voedsel, warmte en schoon drinkwater. Die hulp was hard nodig. Meer dan één miljoen Afghanen zijn ontheemd door oorlogsgeweld. Gevlucht voor de Taliban of IS. Wat ze hadden, zijn ze kwijt.

Uit buurlanden Pakistan en Iran keren bovendien honderdduizenden noodgedwongen terug naar hun land. Maar is het wel hun land? Ooit zijn ze gevlucht voor eerder oorlogsgeweld. Soms wel veertig jaar geleden. Nu – opgejaagd en ongewenst als vluchteling in het buitenland – keren ze terug. Terug naar een land in oorlog.

Komende maanden tonen we elke week een nieuw videoportret uit Afghanistan. Vandaag het derde portret: Sami en Nabha.

Sami en Nabha

Sami (27) en Nabha (29) zijn beide geboren in Pakistan nadat hun familie noodgedwongen hun thuis in Afghanistan moesten verlaten. In Pakistan zat de politie achter hen aan omdat zij, met vele anderen, niet geregistreerde vluchtelingen zijn. Nu wonen ze met hun eigen gezin weer in Afghanistan, maar het leven is daar nog steeds niet veilig. Bekijk hier onder het hele verhaal van Sami en Nabha: