23-08-2017 | Bescherming | Afghanistan

Videoportretten uit Afghanistan: Farmina

Stichting Vluchteling heeft samen met zeven andere hulporganisaties hulp geboden aan slachtoffers van oorlogsgeweld in Afghanistan. Deze hulp wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

In de eerste helft van 2017 heeft een alliantie van Nederlandse hulporganisaties (Dutch Relief Alliance), waaronder Stichting Vluchteling, 77.000 ontheemde Afghanen geholpen aan huisvesting, voedsel, warmte en schoon drinkwater. Die hulp was hard nodig. Meer dan één miljoen Afghanen zijn ontheemd door oorlogsgeweld. Gevlucht voor de Taliban of IS. Wat ze hadden, zijn ze kwijt.

Uit buurlanden Pakistan en Iran keren bovendien honderdduizenden noodgedwongen terug naar hun land. Maar is het wel hun land? Ooit zijn ze gevlucht voor eerder oorlogsgeweld. Soms wel veertig jaar geleden. Nu – opgejaagd en ongewenst als vluchteling in het buitenland – keren ze terug. Terug naar een land in oorlog.

Komende maanden tonen we elke week een nieuw videoportret uit Afghanistan

Deze week: de 40-jarige Farmina

Farmina heeft vier jonge kinderen en staat er helemaal alleen voor. Haar man is verslaafd aan heroine en is al maanden niet bij zijn gezin geweest. De Taliban heeft Farmina en haar kinderen uit hun huis verdreven en vervolgens in de brand gestoken. Met behulp van de Dutch Relief Alliance kan ze eten kopen.