15-08-2017 | Afghanistan

Videoportretten uit Afghanistan: Abdul

Stichting Vluchteling heeft samen met zeven andere hulporganisaties hulp geboden aan slachtoffers van oorlogsgeweld in Afghanistan. Deze hulp wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Komende maanden tonen we elke week een nieuw videoportret uit Afghanistan. Vandaag het eerste portret: Abdul.

In de eerste helft van 2017 heeft een alliantie van Nederlandse hulporganisaties (Dutch Relief Alliance), waaronder Stichting Vluchteling, 77.000 ontheemde Afghanen geholpen aan huisvesting, voedsel, warmte en schoon drinkwater. Die hulp was hard nodig. Meer dan één miljoen Afghanen zijn ontheemd door oorlogsgeweld. Gevlucht voor de Taliban of IS. Wat ze hadden, zijn ze kwijt.

Uit buurlanden Pakistan en Iran keren bovendien honderdduizenden noodgedwongen terug naar hun land. Maar is het wel hun land? Ooit zijn ze gevlucht voor eerder oorlogsgeweld. Soms wel veertig jaar geleden. Nu – opgejaagd en ongewenst als vluchteling in het buitenland – keren ze terug. Terug naar een land in oorlog.

Komende maanden tonen we elke week een nieuw videoportret uit Afghanistan. Vandaag het eerste portret: Abdul.

Abdul Qareem

Toen Rusland Afghanistan binnenviel was Abdul Qareem (40) nog een baby. Zijn vader kwam om en het gezin vluchtte naar Pakistan. Ondanks zijn verlamming door polio, slaagde Abdul erin daar een leven op te bouwen en zijn gezin te onderhouden. Tot de politie hem begon te mishandelen en zelfs arresteerde. Weer moest hij vluchten. Kijk hieronder naar het verhaal van Abdul: