30-08-2017 | Irak

Tineke Ceelen in 5 Uur Live over haar reis naar Mosul

Tineke Ceelen vertelde vanmiddag in het TV-programma 5 Uur Live over haar bezoek aan Mosul. Begin deze maand reisde ze naar de Iraakse stad af om vluchtelingen te ontmoeten en te horen wat ter plekke het hardst nodig is. "Ik vond dit een hele aangrijpende reis."

In juli werd bekend dat het Iraakse leger IS-strijders in de stad Mosul voor een groot deel hadden verdreven. Drie jaar lang was de stad in handen van de IS. Honderdduizenden mensen werden geconfronteerd met oorlogsgeweld. Vele mensen ontvluchtten de stad, en een deel werd ingesloten en kon de oude stad niet in of uit. Tineke Ceelen wilde direct met eigen ogen zien wat de mensen het hardst nodig hebben.

Boobytraps

In het live-programma van RTL vertelde Ceelen over wat ze aantrof. "Het was een zeer aangrijpende reis. De mensen daar hebben veel meegemaakt. Ze hebben drie jaar onder het bewind van de Islamitische Staat moeten overleven. Velen hebben lang in een vluchtelingenkamp gezeten. Ze keren nu terug naar huis, maar vinden boobytraps in een lichtknopje, hun koelkast of onder hun voordeur."

Stichting Vluchteling helpt in samenwerking met haar partner MAG de gebieden rondom Mosul weer vrij te maken van mijnen en andere explosieven. Samen met partner IRC biedt de stichting ontheemden psychosociale hulp om traumatische ervaringen een plek te geven. 

Dagboek

Over haar reis maakte Tineke Ceelen verschillende verslagen. Over het ontmijnen van woonwijken Mosul bijvoorbeeld, of over de 50-jarige Ramzija of over Julius van de Mines Advisory Group. Het volledige fragment bij 5 Uur Live kun je hier terugkijken.