20-08-2017

Stichting Vluchteling pleit op Lowlands voor humane opvang in de regio

Opvang in de regio werkt alleen als deze menswaardig is en perspectief biedt aan mensen op de vlucht. Dat betoogde Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, zondag tijdens Llowgenda, het maatschappelijk-politieke programma van Lowlands.

In de X-Ray-tent vertelde ze dat vluchtelingen zelf het liefst opgevangen worden in de eigen regio van herkomst, maar dan moet die opvang wel humaan zijn en zicht bieden op een toekomst. Ceelen: “Anders wordt opvang in de eigen regio alleen een middel om ons probleem op te lossen, en vluchtelingen buiten de deur te houden.”

Naast de problemen waar vluchtelingen mee kampen, benadrukte Ceelen ook de veerkracht van vluchtelingen, “die dankzij de hulp van mensen zoals jullie en ik, na een zware periode toch weer een nieuw leven konden opbouwen.” Waarmee ze het publiek liet zien dat noodhulp behalve dat het noodzakelijk is, ook mensen een nieuw leven biedt.

Wrakke boot

Verder wees Ceelen haar toehoorders erop dat, “in tegenstelling tot wat sommige dames en heren politici jullie willen doen geloven,” slechts 4 procent van alle mensen die op de vlucht zijn naar Europa komt. De rest blijft in eigen land, raken dus ontheemd, of vluchten naar een, vaak arm, buurland. “Veruit de meeste vluchtelingen blijven het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Pas als de uitzichtloosheid overheerst en er geen zicht is op terugkeer naar huis, dan stappen vluchtelingen op een boot naar Europa,” aldus Ceelen.

Lees hier de hele speech.