08-08-2017 | Bescherming | Irak

Gifgasgranaten slingeren rond in omgeving van Mosul

Met mosterdgas gevulde mortieren liggen sinds enkele weken onbeschermd in Khorsabad, een dorp op 15 km van Mosul. Stichting Vluchteling stelt 100.000 euro beschikbaar aan de Mines Advisory Group.

De aanwezigheid van grote hoeveelheden zelfgeproduceerde explosieven, waaronder dus chemische wapens, vormen een grote belemmering bij de terugkeer van de bewoners. Stichting Vluchteling stelt 100.000 euro beschikbaar aan de Mines Advisory Group om de ruimingsactiviteiten in het gebied per direct te kunnen opschalen.

Volgens experts van de ontmijningsorganisatie Mines Advisory Group (MAG), met wie Stichting Vluchteling in Irak werkt, worden op veel plaatsen in de omgeving van Mosul ingrediënten voor chloor- en mosterdgas gevonden. Maar ook kant-en-klare mortiergranaten en sporen van het daadwerkelijke gebruik van deze verboden wapens. Op de afgelegen vlakte waar onklaar gemaakte explosieven verzameld worden voor vernietiging, stonden deze week honderden liters chloor- en mosterdgas in jerrycans.

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling was de afgelopen dagen in Mosul, Bashiqa en Kirkuk:

Ik kan niet geloven dat zulke gevaarlijke wapens open en bloot in de dorpen rondslingeren. De capaciteit ontbreekt om snel en effectief voor de vernietiging van deze wapens zorg te dragen, waardoor het risico bestaat dat er ernstige ongelukken gebeuren met deze dodelijke gifgassen.

Ceelen pleit voor snelle en omvangrijke steun van de internationale gemeenschap bij het vrijmaken van explosieven in woongebieden. Ik werd al ziek van een paar minuten bij een lekkende gifgasgranaat, in deze zelfde lucht spelen de kinderen. Ruiming moet de hoogste prioriteit krijgen'.

Ab Klink, voorzitter van de Raad van Toezicht, en Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, brachten de afgelopen dagen een bezoek aan Mosul, Kirkuk en Bashiqa. Ze bezoeken door Stichting Vluchteling gefinancierde projecten en bekijken wat de bewoners, na het verdrijven van IS uit Mosul, nu het hardst nodig hebben.

Help jij mee?

Nu Mosul niet meer in handen is van IS willen de burgers zo snel mogelijk weer naar huis. Maar de stad ligt in puin. Overal liggen mijnen, gifgasgranaten en booby traps en ze hebben dringend hulp nodig. Stichting Vluchteling helpt, bijvoorbeeld met de inzet van ontmijningsspecialisten die explosieven ruimen. Jij kan helpen. Want voor 31 euro kunnen wij al een ontmijningsspecialist inzetten om explosieven rondom Mosul onschadelijk te maken. Help jij mee?