In de rij voor de douches
21-08-2017 | Gezondheid

Elitair Sanitair op Lowlands: "Plassen voor het goede doel"

Afgelopen weekend hebben duizenden festival-gangers op Lowlands kennisgemaakt met Elitair Sanitair, extra schone sanitaire voorzieningen om aandacht te vragen voor de hygiënische omstandigheden waarin vluchtelingen en ontheemden mee te maken hebben.

Het was voor het eerst dit jaar dat Stichting Vluchteling te vinden was op het Lowlands-festival in Biddinghuizen (18 t/m 20 augustus). Vlak naast de nieuwe, tweede ingang naar het festival-terrein, was een "compound ingericht", waar bezoekers in gesprek konden met elkaar, ze via een VR-bril konden rondkijken in de leefsituatie van vluchtelingen in Irak, en ze konden genieten van optredens van bekende supporters van de stichting, onder wie Art Rooijakkers, Iris Kroes, Femke Halsema, Hadassah de Boer, Andrew Makkinga en de band Daniel Cane.

Tineke Ceelen op LLowgenda

Directeur Tineke Ceelen gaf daarnaast zondagochtend een lezing tijdens het maatschappelijk-politieke deel op Lowlands, LLowgenda. Daarin pleitte ze voor meer humane opvang van vluchtelingen en ontheemden in de regio. “Veruit de meeste vluchtelingen blijven het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Pas als de uitzichtloosheid overheerst en er geen zicht is op terugkeer naar huis, dan stappen vluchtelingen op een boot naar Europa,” aldus Ceelen.

'Het ruikt lekkerder'


De eerste reacties van bezoekers over de aanwezigheid van Stichting Vluchteling op het festivalterrein waren positief: "Vanochtend lagen we in de tent en dachten we: 'Gaan we naar de douches hier, of naar Elitair Sanitair'. Toen kozen we toch voor hier," vertelt een van de bezoekers. Een andere: "Als je toch naar de wc moet, dan doe ik dat liever hier. Het is schoner, het ruikt lekkerder, en bovendien geef ik dan ook nog aan een goed doel."

Lowlands is een jaarlijks terugkerend festival. In 2018 vindt het plaats op 17, 18 en 19 augustus 2018.