05-08-2017 | Laatste update: 08-08-2017 | Irak

De spijkerbroek verhaalt van een groot drama.  

Directeur Tineke Ceelen was de afgelopen dagen in Irak samen met Ab Klink, voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Vluchteling. Ze bezochten door Stichting Vluchteling gefinancierde projecten. Tineke Ceelen doet verslag:

'Het is een wonder dat hij zó ver is gekomen'. Julius van de Mines Advisory Group schudt zijn hoofd nog altijd in ongeloof, weken nadat een twintigjarige jongen met zijn oude gammele pick up truck dwars door een mijnenveld reed en pas nadat hij minstens vijftig IS home made landmijnen rakelings passeerde, er een deed ontploffen. In de verte zie ik iets in het veld staan. 'Dat is het wrak', zegt Julius.  

We sjokken moeizaam achter Julius aan, voorzichtig over het met rode waarschuwingspaaltjes afgebakende pad op de top van een zandheuvel die twee immense mijnenvelden van elkaar scheidt. Ik vervloek mijzelf om mijn eeuwige flipflops. Fijn in de hitte, onmogelijk in het rulle zand op zo'n smal pad. Uitglijden is geen optie, aan weerszijden zien we onbegrijpelijke hoeveelheden explosieven. 

De spijkerbroek, eenzaam slingerend in een cirkel van rode paaltjes van de mijnenruimers, verhaalt van een groot drama.

Eenmaal bij de overblijfselen van de auto wijst Julius op een jerrycan die net boven de grond uitsteekt, op misschien twee meter afstand van de auto. En op een andere bom, ook heel vlakbij. De chauffeur van de auto overleefde de ontploffing niet. Zijn broer die zoekend naar metaal naast de auto liep wel. Hij sjouwde zijn broer uit de auto, trok hem zijn broek uit, waarschijnlijk om te kijken naar de beenwond van de onfortuinlijke jongen. Maar die overleed niet aan die wond. 'De druk van zo'n ontploffing  heeft een verwoestend, dodelijk effect op onze longen', licht Julius toe. De spijkerbroek, eenzaam slingerend in een cirkel van rode paaltjes van de mijnenruimers, verhaalt van een groot drama. 

De jongens zochten in het holst van de nacht naar oud ijzer, wetende dat ze overdag weggejaagd zouden worden door de Koerdische strijdkrachten, niet wetende dat daar een verduld goede reden voor bestond.