18-08-2017 | Gezondheid | Jemen

Cholera-epidemie in Jemen treft half miljoen mensen

Door een gebrek aan gezondheidszorg, schoon drinkwater en goede hygiëne, komen daar gemiddeld 5.000 nieuwe gevallen per dag bij. Zo’n 20,7 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig, waarvan 9,8 miljoen in acute nood verkeren.

Het aantal mensen dat is getroffen door cholera in Jemen heeft de 500.000 bereikt. Door een gebrek aan gezondheidszorg, schoon drinkwater en goede hygiëne, komen daar gemiddeld 5.000 nieuwe gevallen per dag bij. Zo’n 20,7 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig, waarvan 9,8 miljoen in acute nood verkeren. 

Jemen zit al enkele jaren in een alarmerende crisis. De burgeroorlog, politieke instabiliteit en extreme armoede, hebben ervoor gezorgd dat 15,7 miljoen mensen zijn afgesneden van schoon water en sanitaire voorzieningen. Ook vervuilt het land ernstig, omdat het afval niet meer wordt opgehaald. Hierdoor blijft het cholera-virus zich verspreiden.

Om weerstand te kunnen bieden aan ziektes zoals cholera, heeft Stichting Vluchteling tankwagens vol schoon drinkwater naar de provincies Aden en Abyan gestuurd. Ook biedt ze voedselhulp, worden hygiënepakketten uitgedeeld en wordt voorlichting gegeven over cholera-preventie. Daarnaast worden watervoorzieningen zoals kranen, pompen en putten hersteld.

Schoon sanitair op Lowlands
De bevolking in Jemen heeft schoon water en goede hygiëne nodig om gezond te blijven. Daarom heeft Stichting Vluchteling het Elitair Sanitair, frisse toiletten en schone douches, op Lowlands geïnstalleerd. Hiermee wil ze aandacht vragen voor de gevluchte Jemenieten, en voor alle vluchtelingen en ontheemden op de wereld die geen toegang hebben tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.