In haar jaarlijkse Global Trends Rapport geeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR cijfers over mensen die op de vlucht zijn, op basis van data van overheden, partnerorganisaties en op basis van eigen gegevens. Hieruit blijkt dat 65,6 miljoen mensen van huis en haard zijn verdreven aan het einde van 2016, in vergelijking met 65,3 miljoen in 2015. Dit betekent een groei van 300 duizend mensen.
Van de 65,6 miljoen mensen zijn 40,3 miljoen ontheemd: ze sloegen binnen de grenzen van hun eigen land op de vlucht. Daarnaast staken 22,5 miljoen mannen, vrouwen en kinderen wereldwijd de grens over op zoek naar een veilig heenkomen, het hoogste aantal dat ooit is waargenomen. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië (5,5 miljoen), hoewel in 2016 het aantal Zuid-Soedanese vluchtelingen de grootste stijging laat zien. In totaal zochten 2,8 miljoen mensen internationale bescherming en vroegen asiel aan.
65,6 miljoen vluchtelingen op een wereldbevolking van ruim 7 miljard betekent dat 1 op 113 mensen wereldwijd op de vlucht is. Vandaag de dag zijn er grofweg 4 keer het totaal aantal inwoners van Nederland van huis en haard verdreven. Ruim de helft van alle vluchtelingen wereldwijd is kind. Elke dag slaan er elke minuut 20 mannen, vrouwen en kinderen op de vlucht.
De oorlog in Syrië is haar zesde jaar ingegaan en heeft 12 miljoen mensen (bijna 2/3e van de bevolking) van huis en haard verdreven. Libanon vangt in verhouding tot het eigen inwoneraantal het grootste aantal vluchtelingen op: 1 op de 6 inwoners is een Syrische vluchteling. Jemen vormt de grootste humanitaire crisis van dit moment.
Bron: UNHCR Global Trends Rapport
Het grote aantal mensen op de vlucht voor oorlog en geweld legt een enorme druk op de buurlanden waar vluchtelingen worden opgevangen als ook de internationale gemeenschap om deze mensen in nood hulp te bieden. Eind 2016 verbleven de meeste vluchtelingen (84%) in landen met een laag of gemiddeld inkomen, waarbij 1 op de 3 is opgevangen in de minst ontwikkelde landen van de wereld.
In 2016 was er ook positief nieuws. Vluchtelingen en ontheemden konden in een aantal gevallen terug naar huis keren. Ongeveer een half miljoen vluchtelingen waren in staat om terug te keren naar hun thuisland, en ongeveer 6,5 miljoen binnenlands ontheemden keerden terug naar hun eigen stad of dorp – ook al keerden velen onder allesbehalve ideale omstandigheden terug, waardoor hun vooruitzichten onzeker blijven.
Stichting Vluchteling is in de grootste vluchtelingencrises wereldwijd actief en biedt levensreddende noodhulp, zoals voedsel, water en medische zorg. Help ons helpen!