website-mosul
07-06-2017 | Laatste update: 28-06-2017

Vluchten is voor honderdduizenden burgers in Mosul en Raqqa onmogelijk

Honderdduizenden onschuldige mannen, vrouwen en kinderen zitten vast in Mosul en Raqqa en lijden hevig onder de gewelddadige terreur van IS.

Aanstaande zaterdag is het drie jaar geleden dat Mosul in handen viel van IS (destijds nog ISIS) en verloren Iraakse veiligheidstroepen de controle over de stad. De bevrijding van de stad is in het najaar van vorig jaar ingezet, maar nog steeds zitten honderdduizenden mensen vast, waaronder 100.000 kinderen. De omstandigheden waarin de kinderen verkeren zijn extreem gevaarlijk melden de Verenigde Naties.

Kinderen worden ingezet als menselijk schild of gevangen tijdens gevechten. Sommigen worden zelfs gedwongen om deel te nemen aan het gevecht. Vluchten lijkt onmogelijk, vanwege de talloze mijnen langs de vluchtroutes, maar ook omdat burgers - waaronder kinderen - die proberen te vluchten worden doodgeschoten.

"Shooting children as they try to run to safety with their families – there are no words of condemnation strong enough for such despicable acts"

- UN High Commissioner for Human Rights Zeid Ra'ad Al Hussein

Betrouwbare bronnen melden dat de afgelopen twee weken zeker 231 burgers door strijders van IS zijn vermoord, waarvan 204 burgers in een tijdsbestek van 3 dagen afgelopen week, opdat zij probeerden het geweld in het westelijk deel van Mosul te ontvluchten.

Belegering Mosul

In en om Mosul zijn al maanden hevige gevechten gaande om IS te verdrijven. Het Mosul offensief kreeg in oktober 2016 lucht- en grondondersteuning van de coalitie onder leiding van de Verenigde Staten met de goede hoop dat Mosul snel bevrijd zou zijn. Het terugnemen van de stad duurde echter veel langer doordat strijders zich verborgen hielden tussen de burgers. Begin dit jaar lukte het de Iraakse overheid het oosten van Mosul terug te veroveren. Eind mei is een nieuwe poging gedaan om het westelijke deel terug te krijgen. Inmiddels zijn zo’n 700.000 mensen Mosul ontvlucht, die onderdak hebben gevonden in de omgeving of in opvangkampen.

Belegering Raqqa

Niet alleen in Irak lijdt de bevolking onder de onderdrukking van IS. Ook de bewoners in de Syrische stad Raqqa hebben het zwaar te verduren. Raqqa is het laatste stedelijke bolwerk van IS en wordt gezien als de ‘hoofdstad’ van het Kalifaat. Burgers leven al drieënhalf jaar onder het regime van IS en hebben te maken met onmenselijke situaties. Mensen worden vermoord, de gezondheidszorg is sterk verminderd en er is een tekort aan water en elektriciteit. Stichting Vluchteling en haar partner het International Rescue Committee (IRC) maakt zich grote zorgen over de veiligheid van de burgers van Raqqa. Uit de meest recente cijfers blijkt dat steeds mindermensen proberen de stad te ontvluchten, en dat zou kunnen betekenen dat IS de 200.000 burgers gebruikt als menselijk schild.

Levensreddende noodhulp

Stichting Vluchteling biedt samen met het IRC levensreddende noodhulp aan burgers die Mosul ontvluchten. We delen onder andere noodhulppakketten uit, geven cashhulp en bieden bescherming aan kwetsbare vluchtelingen, zoals alleenreizende kinderen. Onze collega's van het IRC bieden ook noodhulp aan mannen, vrouwen en kinderen die de Syrische stad Raqqa ontvluchten.

Daarnaast wordt samen met het Mines Advisory Group (MAG) mijnen opgeruimd in dorpen die van IS zijn bevrijd, huis voor huis, om onontplofte explosieven te verwijderen, zodat de bevolking veilig kan terugkeren naar huis.

Gerelateerde projecten

Geen projecten gevonden