website-jaarverslag-1
13-06-2017 | Laatste update: 28-06-2017

Stichting Vluchteling helpt bijna één miljoen mensen in 2016

Stichting Vluchteling helpt bijna één miljoen mensen in 2016

Nooit eerder in de geschiedenis zijn zoveel mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking: 65,3 miljoen. Een verdrietig aantal. Tegelijk is daarmee de vluchtelingenproblematiek niet meer uit het dagelijks leven weg te denken. Dat zorgt voor discussie, maar ook voor hartverwarmende initiatieven. Tientallen mensen, bedrijven en scholen kwamen in actie voor hulp. Ook liepen vele duizenden mensen de Nacht van de Vluchteling, met een recordopbrengst van 1.053.012 euro voor noodhulp aan vluchtelingen wereldwijd.

Zo redden we levens

Het afgelopen jaar zagen we het aantal donateurs groeien naar 157.420 gevers. Met het team wisten we voor 22 miljoen aan inkomsten te genereren. Een dankbaar bedrag waarvan we wereldwijd projecten opzetten om mensen in crisisgebieden te helpen. De kracht van onze stichting is om snel op noodsituaties te reageren, want zo redden we levens. Dat deden we in 14 landen, waar we acute noodhulp boden. En in 17 landen zorgden we naast levensreddende hulp ook voor wederopbouw, zodat vluchtelingen weer terug konden keren en in eigen land weer perspectief kregen.

Beelden uit Idomeni

Wij vinden het belangrijk om doorlopend aandacht te vragen voor de miljoenen mannen, vrouwen en kinderen die omwille van oorlog en geweld huis en haard hebben moeten ontvluchten. Als ook onder welke omstandigheden zij worden opgevangen, waar welke noden zijn en hoe we kunnen helpen. Mede daarom reizen we zelf naar de zwaarst getroffen gebieden om jou en de media te laten zien hoe mensen dagen, weken en soms jaren in mensonterende omstandigheden opvang vinden. Helaas ook op Europees grondgebied. In 2016 reageerde de Nederlandse bevolking massaal op onze videobeelden uit Idomeni, Griekenland. Op de families die rillend van de kou en in de stromende regen in lekkende tentjes verbleven. Stichting Vluchteling heeft meteen op de noodsituatie kunnen inspelen en de mensen kunnen helpen.

Nigeria bereikt media

Ook het genadeloze geweld van Boko Haram en de voedselcrisis in het noordoosten van Nigeria raakte ons diep, en nog steeds. We schrokken van de 5 miljoen mensen die dringend voedselhulp nodig hadden en van de 250.000 kinderen, die balanceerden op het randje van de hongerdood. Opnieuw reisden we af om deze ramp onder de aandacht te brengen van de Nederlandse bevolking. En met succes. Onze oproep werd gezien door Nieuwsuur, het NOS-journaal, RTL-Nieuws en het praatprogramma Pauw. We hebben met ons ondervoedingsprogramma vele levens kunnen redden.

Aandacht voor vergeten crises

Oorlogen in Syrië, Zuid-Soedan en Irak lieten in 2016 opnieuw miljoenen mensen ontredderd en berooid achter. Samen met Libanon behoorden deze landen tot onze top 5 van projectlanden waar het meeste geld heen ging, omdat daar de noden het hoogst bleken. Daarnaast zetten we ook vergeten conflicten op de kaart. Presentator Art Rooijakkers hielp ons met deze doelstelling door een overvol kamp in Tanzania met 200.000 gevluchte Burundezen te bezoeken en aandacht te vragen voor deze crisissituatie.

Campagnes voor kinderen

Het afgelopen jaar bedachten we mooie, indringende campagnes. Met ook aandacht voor de situatie van vluchtelingenkinderen. Voor de 37 miljoen kinderen die door oorlog geen onderwijs krijgen, ontwikkelden we een online petitie die door 8.886 mensen werd ondertekend. En onze eindejaarscampagne ‘Vluchtelingenkinderen hebben ook een verlanglijstje’ bracht drie keer zoveel op als de jaren daarvoor. Onze totale fondsenwerving kwam uit op bijna 13 miljoen euro.

Zolang er oorlog is, gaan wij door met onze strijd om vluchtelingen te helpen. Ieder mens heeft immers recht op een bestaan in vrijheid, zonder conflict en zonder geweld. Dáár geloven wij in, en dát voeren wij uit. Wij konden in 2016 op jouw steun rekenen en daar zijn wij erg dankbaar voor. Laten we ook in 2017 samen het verschil maken in de levens van vluchtelingen wereldwijd.

Lees hier meer over de resultaten van afgelopen jaar en download het jaarverslag!

Gerelateerde projecten

Geen projecten gevonden