NvdV17 start 640x384
18-06-2017 | Laatste update: 28-06-2017

Nacht van de Vluchteling haalt recordbedrag van 1,5 miljoen euro op

De Nacht van de Vluchteling haalt een recordbedrag op van ruim 1,5 miljoen euro. Vanuit drie steden vertrokken om middernacht tegelijk zo´n 5.000 deelnemers voor de 40km lange sponsorloop. "Vanavond zeggen jullie tegen alle vluchtelingen: 'we zijn jullie niet vergeten'," sprak minister Lilianne Ploumen tijdens het startschot in Amsterdam.

Het startschot viel voor het eerst op drie locaties tegelijk. Naast de inmiddels traditionele routes van Rotterdam naar Den Haag en van Nijmegen naar Arnhem, is voor het eerst ook een grote groep lopers onderweg vanuit Amsterdam. De meeste lopers worden rond 8 uur in de ochtend verwacht bij de eindstreep.

Ook dragen bekende Nederlanders hun steentje bij. Bij de Westergasfabriek gaven minister Lilianne Ploumen en programmamaker Johnny de Mol om middernacht het startschot. Acteur Waldemar Torenstra loopt in Amsterdam de 40-kilometerroute. In Rotterdam zwaaide burgemeester Ahmed Aboutaleb samen met actrice en zangeres Hadewych Minis de deelnemers uit. In Nijmegen gaf Jan Douwe Kroeske samen met Tineke Ceelen het startschot.

"Lopers en hun sponsors tonen op een positieve manier hun betrokkenheid bij het lot van vluchtelingen”, reageerde Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling bij de start in Nijmegen. "Ik ben enorm trots op onze deelnemers, vrijwilligers en sponsors die in beweging zijn gekomen om hulp bij elkaar te lopen voor mensen die vaak niets meer hebben."

Naast de drie tochten van 40 kilometer werd gisteravond in Amsterdam ook een avondloop van 10 km en 20km georganiseerd. De 20km werd voltooid door presentator Art Rooijakkers. "Amsterdam is een prachtige route. Het is een stad, dus er gebeurt van alles om je heen," zei Rooijakkers na afloop. Ook stak hij de 40km-lopers een hart onder de riem. "Mensen offeren hun nacht op om aandacht te vragen voor vluchtelingen, een prachtig initiatief."

Met de Nacht van de Vluchteling wordt stil gestaan bij de 65,3 miljoen mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er dat nog nooit zoveel geweest.

Gerelateerde projecten

Geen projecten gevonden